Що це значить

У цьому статусі Болгарія і Хорватія повинні пробути щонайменше двох років і за цей час довести, що можуть перейти на євро, виконавши для цього певні умови.

Як повідомив Європейський центральний банк, ці дві країни також вступлять в банківський союз ЄС, і ЄЦБ з 1 жовтня стане безпосередньо наглядати за їх найбільшими банками.

Читайте також: Країни ЄС, які не входять в єврозону, не готові до запровадження єдиної валюти (звіт)

У межах вступу двох країн до ERM-2 також встановлено базовий обмінний курс болгарського лева до євро — 1,956 і хорватської куни — 7,535.

Як розширюється єврозона

Останнім розширенням єврозони був вступ до неї Литви в 2015 році. На сьогодні євро користуються 19 з 27 членів Європейського союзу.

Читайте також: Названі найдорожчі і найдоступніші країни ЄС за цінами на товари і послуги (карта)

Всі інші, крім Данії, яка зумовила для себе виняток, зобов'язані своїми договорами про вступ в ЄС рано чи пізно теж виконати необхідні умови і перейти на євро. Але деякі країни не бажають цього і свідомо зволікають, користуючись тим, що строки у договорах не передбачається, а значить і покарання за зволікання не передбачено.

Раніше «Мінфін» писав

Євро і долар – найпопулярніші іноземні валюти, в яких українці зберігають заощадження. У цій ситуації багато хто задається питанням, яка з цих валют надійніша й має кращі перспективи зростання.

Раніше аналітик ІГ Універ Михайло Федоров в статті для «Мінфіну» розповів про «конкуренції» валют та перспективи їх зміцнення.