«У червні 2020 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 2,4% (з 1,7% у травні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%.  Попри прискорення споживча інфляція перебувала нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. і залишалася меншою порівняно з прогнозом, опублікованим в Інфляційному звіті за квітень 2020 року», — йдеться у повідомленні.

Що вплинуло на ціни

У НБУ вважають, що зростання цін стримували слабкий внутрішній попит, сприятлива ситуація на валютному ринку та відносно низькі ціни на енергоресурси. Водночас відбувалося подорожчання сирих продуктів через несприятливі погодні умови.

Базова інфляція не змінилася, якщо порівняти з травнем, і становила 3% рік до року (р/р). Фундаментальний інфляційний тиск стримували слабкий внутрішній попит та стабільна ситуація на валютному ринку.

Читайте також: Інфляція в червні сповільнилася до 0,2% — Держстат

Як змінилися ціни

Ціни на непродовольчі товари у червні перебували практично на рівні попереднього місяця (здешевлення на 1,3% р/р).

Сповільнилося зростання цін на фармацевтичну продукцію і товари особистого догляду.

Читайте також: За травень продукти подорожчали на 0,6% — НБУ

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки також майже не змінилися (3,7% р/р).

Також сповільнилося подорожчання товарів не першої необхідності, а вартість окремих продуктів – кави, оливкової олії – була навіть меншою, ніж торік.

Стабільною була й динаміка зростання цін на послуги (8,4% р/р). З одного боку, швидшими темпами дорожчали медичні послуги, а також послуги мобільних операторів.

Натомість через слабкий попит сповільнювалося зростання вартості послуг страхування, оренди житла, фінансових та нотаріальних послуг, а також послуг закладів громадського харчування.

Водночас у НБУ констатують стрімке подорожчання сирих продуктів харчування (до 5,0% р/р). Швидшими темпами дорожчали яловичина та яйця. Крім того, скоротилися темпи падіння цін на курятину, а також овочі. Спекотна погода та слабша пропозиція позначилися на цінах на фрукти, зокрема на полуницю.

Здешевлення палива дещо сповільнилося (до 26,5% р/р), що є наслідком відновлення зростання світових цін на нафту в останні місяці та значного попиту на пальне для особистого транспорту.

Інфляційний прогноз НБУ і Кабміну

Раніше Нацбанк заявив, що інфляція помірно прискориться і на кінець 2020 року складе 6%. Тобто залишиться в межах цільового діапазону.

У першому кварталі 2021 року, за прогнозом НБУ, інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону, але потім сповільниться до рівня середньострокової цілі в 5%, де і буде залишатися надалі.

Читайте також: В Мінекономіки розповіли, як будуть виводити економіку з кризи

Кабмін погіршив прогноз по інфляції, зарплаті і зростанню ВВП у раніше опублікованому макроекономічному прогнозі на 2020 рік. Згідно з прогнозом, інфляція на кінець року (грудень до грудня) складе 11,6% (раніше 5,6%).