Плани компаній

Великі нафтовидобувні компанії коригують свої плани по видобутку через надлишок нафти на ринку, падіння попиту на нафту і зростання збитків.

Exxon Mobil на початку липня заявила про значні збитки свого нафтовидобувного підрозділу у другому кварталі 2020 року та оголосила про скорочення інвестицій в нафтовидобуток на 30% до $10 млрд в 2020 році.

British Petroleum скоротить інвестиції на 25% і припинить видобуток на декількох нафтових і газових родовищах через падіння попиту, викликаного пандемією COVID-19.

Читайте також: Ціни на нафту продовжують падіння

За даними Міжнародного енергетичного агентства (IEA), інвестиції у видобуток нафти і газу скоротяться в 2020 році на 32%, порівняно з 2019 роком, до $328 млрд.

Прогнози аналітиків

Через скорочення інвестицій та подальше падіння обсягів видобутку «… ціна нафти, поза всяких сумнівів перевищить $100 за барель протягом найближчих двох років», — цитує WSJ Крістіана Малека, аналітика з JP Morgan.

Планка в $100 буде досягнута вже в другій половині 2020 року, прогнозує Матільда Ріхард Фуллартон, глава інвестиційного відділу London Capital Management Investment Fund.

Читайте також: МВФ оновив прогноз світових цін на нафту

«Фінансовий тиск на видобувні компанії величезний. Більшість з них не зможе повернутися до колишніх обсягів видобутку. Тому ціна в $150 за барель легко досяжна до 2025 року», — упевнений Ревор Вудс, голова інвествідділу хеджфонда Northern Trace Capital, який взяв участь в опитуванні WSJ.