Спрацює «ефект закінчення тижня» — коли більшість компаній знизить свою ділову активність перед двома вихідними, що й відіб'ється на обсягах міжбанку. Деякі клієнти, спостерігаючи останні декілька днів відносну стабільність котирувань долара на торгах нижче рівнів 27 гривень — будуть вважати за краще перенести свої покупки валюти відразу на понеділок-вівторок, а поки заробити на своїх гривневих залишках, розмістивши їх на короткі депозити.

Фінансисти, експерти і бізнес продовжать обговорювати потенційні кандидатури на пост глави Нацбанку і можливі наслідки того чи іншого призначення на цю посаду для грошово-кредитної і валютної політики НБУ. Чітка інформація про остаточний вибір на цей пост з боку керівництва країни здатна «розворушити» валютний ринок або вже остаточно його «заспокоїти».

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від Мінфіну на «Просто радіо»

Тому офіційні новини з Офісу Президента, самого Нацбанку і Верховної Ради з цього питання — будуть головним інформаційним приводом для прийняття рішень компаніями щодо стратегії власних валютних операцій на найближчий час. Ці ж новини вплинуть і на поведінку нерезидентів -власників українських облігацій. Поки вони проводять ту ж саму політику — продовжують поступово купувати невеликими сумами валюту і виходити з наших облігацій. Але без активного розкручування курсу і тиску на гривню.

Поведінка нерезидентів залишиться головною небезпекою для нацвалюти на найближчий час, тому що місцевий бізнес продовжує відчувати брак гривні у своїй поточній діяльності і не є активним покупцем валюти. Більш того, експортери активно продають валютну виручку для фінансування своїх господарських операцій, що створює підтримку нацвалюти на міжбанку.

НБУ проведе черговий п'ятничний тендер з рефінансування банків. Його обсяги не встигнуть відбитися на валютному ринку сьогодні, але можуть частково впливати на поведінку валютного ринку з наступного понеділка.

10 липня спроби покачати курс продовжаться, але якщо учасники ринку не підтримають такі операції, то спекулянти будуть задовольнятися заробітками за рахунок роботи у форматі «в дві сторони» та на різниці між готівковим та безготівковими курсами. Ситуація на торгах і курсовий тренд будуть повністю залежати від поведінки великих місцевих гравців і нерезидентів. При надлишку пропозиції долара — Нацбанк вийде з інтервенцією по купівлі валюти, а його цінники будуть головним курсовим орієнтиром для ринку.

Відео: Боротьба за крісло голови НБУ: лідери, перші втрати та курсові ризики

Курс міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 10 липня буде знаходитися у межах: долар — коридор 26,85 — 27,10 гривень, євро — коридор 30,10 — 30,68 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,75-26,90 і продаж 27,00-27,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-26,95 гривень і продаж 26,99-27,05.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram