Останні офіційні дані показників ВВП опубліковані за березень. Відповідно до них валовий внутрішній продукт скоротився на 4,1%. Розрахунки ВВП на наступні місяці підготував Ukraine Economic Outlook на основі статистики з відкритих джерел.

«Ми знаємо показники експорту і імпорту, обсяг роздрібної торгівлі, виконання бюджету, споживання електроенергії, обсяг перевезень. Таким чином ми формуємо екстраполятивну модель, яка охоплює 83% ВВП», — пояснив особливості розрахунку Кухар. За його словами, похибка може становити близько 1%.

Відповідно до цих розрахунків, у квітні ВВП України скоротився на 13%, у травні — на 10%, а в червні –  на 8% у річному вимірі. В наступні місяці рівень падіння ВВП також скорочуватиметься і на кінець року становитиме 3%, йдеться в прогнозі.

За словами Кахара, цей прогноз «помірно-песимістичний».

Що буде з курсом

На думку Кухара, зараз на валютному ринку переважають ревальваційні тенденції, оскільки експортери продають більше валюти, ніж потрібно імпортерам. Водночас, восени тенденції зміняться на девальваційні. За прогнозом експерта, на кінець року курс гривні перебуватиме в межах 27,5-28 грн/$.

Інші прогнози

Відповідно до прогнозу МВФ, який фонд поширив у червні, скорочення економіки України у червні становитиме 8,2%.

Більш оптимістичний прогноз Світового банку, який очікує, що за підсумками року ВВП України скоротиться на 3,5%.

Читайте такожДо кінця року ми очікували на курс 28-29 грн/$. Тепер все залежить від нового глави НБУ

Відповідно до очікувань Кабміну, падіння ВВП становитиме 4,8%.