Чим аргументує

«Хотів повідомити нашу позицію з приводу законопроєкту №3131 про збільшення податків на гектар землі. Ця ідея на сьогоднішній день, я вважаю, передчасна — в умовах кризи, в умовах, коли фермери просять підтримки від держави, збільшувати орендну плату не зовсім коректно.

Ми через профільне міністерство і профільний комітет будемо просити донести цю думку до парламентарів, щоб вони таке рішення під час кризи і під час труднощів з роботою в агросфері передчасно не приймали», — наголосив Шмигаль.

Читайте також: Зеленський задекларував продаж нерухомості на 14,5 мільйона

Про який податок ідеться

  • Депутати від «Слуги народу» і групи «Довіра» пропонують ввести податок в 6000 гривень за пай для рядових власників землі.
  • Відповідний законопроєкт №3131 вже отримав «зелене світло» від податкового комітету ВР. Цю ініціативу підтримує і великий агробізнес.

Скільки платять зараз

Зараз одноосібні власники землі платять тільки земельний податок, який, за підрахунками експертів, становить в середньому 140 грн за гектар. Але оскільки розмір земельного податку встановлюють громади, виходячи з нормативної грошової оцінки землі, то він може становити до 300 грн за гектар.

Доходи від продажу сільгосппродукції декларують ті, хто вирощує її на власних земельних ділянках площею понад 2 га. І тільки тоді виникає необхідність оплатити 18% податку з цього доходу.

При цьому великий агробізнес вважає, що одноосібники зловживають можливістю не звітувати про доходи.