З одного боку — паніка після відставки голови Нацбанку явно зникла і клієнти увійшли вже у звичайний діловий ритм, що призвело до поступового повернення котирувань міжбанку та готівкового ринку до рівнів нижче 27 гривень. Це заспокоїло частину покупців і дає їм можливість навіть активно торгуватися протягом дня і вибирати оптимально низький рівень курсу.

Але всі розуміють, що інтрига навколо нового голови НБУ і подальшої грошово-кредитної та валютної політики регулятора зберігається, що впливає на настрої учасників ринку в середньостроковій перспективі.

З іншого боку — починаючи з 8 липня і до кінця цього тижня проходять масовані погашення попередніх випусків ОВДП, значна частина яких була придбана іноземцями. Від того як поведуть себе нерезиденти з отриманими гривневими ресурсами — залежить тиск на курс на міжбанку найближчим часом. З урахуванням того, що вчорашній аукціон Мінфіну України з продажу нових облігацій пройшов дуже слабо і продали всього паперів на 312,8 млн гривень — вихід на ринок гривні від погашень попередніх облігацій є істотною загрозу для стабільності курсу.

У середу він буде залежати від трьох основних чинників:

1) Рішень нерезидентів щодо одержуваної від погашення ОВДП гривні. Швидше за все вони будуть купувати валюту, що створить певний тиск на ринок і курс. Важливо — в яких обсягах і за який термін вони будуть купувати необхідні їм обсяги валюти;

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від Мінфіну на «Просто радіо»

2) Господарської діяльності клієнтів і завершення періоду виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній. Фактично усі основні з цих «дочок» вже закрили свої покупки валюти під такі операції і сьогодні лише остаточно їх завершать, а ось великі місцеві клієнти все активніше виходять на торги. Експортери — у зв'язку з нестачею у них гривні для фінансування поточної діяльності. А імпортери — на побоюваннях можливого зростання курсу — все ж таки вважають за краще закривати свої поточні операції досить оперативно, а не грати у курсову рулетку. Залежність міжбанку від поведінки і курсових завдань найбільших гравців в середу посилиться;

3) Інтервенцій Нацбанку і поведінки спекулянтів. Цінники інтервенцій НБУ залишаться основним курсовим орієнтиром для міжбанку. А спекулянти при найменшій можливості намагатимуться розгойдувати курс протягом сесії.

Котирування на міжбанку на 8 липня за прогнозом «Мінфіну» будуть перебувати у межах: долар — коридор 26,85-27,10 гривень, євро — коридор 30,20-30,65 гривень. Ми очікуємо обсяги операцій на торгах близько $ 220-260 млн при здійсненні до 520-660 угод.

Із додаткового позитивного для гривні можна відзначити вчорашню новину Нацбанку про збільшення резервів до $ 28,5 млрд.

ВІДЕО: Відставка Смолія і долар по 40: паніка чи реальність

Незважаючи на всі гучні заяви частини відомих економістів про можливе зростання курсу після зміни глави Нацбанку — на готівковому ринку зараз ажіотажу фактично не спостерігається. У простих громадян вільної гривні немає, а багатші — вже купили валюту в тих обсягах, які вони планували. Тому тиску на курс з боку цього сегмента валютного ринку не відбувається. Готівковий ринок в середу буде працювати лише з оглядкою на ситуацію на міжбанку. Своєї гри «на підвищення» або «на пониження» обмінники вести не будуть.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,70-26,90 і продаж 26,95-27,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,80 -26,91 гривень та продаж 26,93-27,00.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram