Формула ціни

Запропонована ними модель базується на чотирьох компонентах: мережа, незмінність, грошово-кредитна політика і тип валюти.

  • Перші два параметри характеризують технологію блокчейн або попит на безпечне сховище.
  • Останні два — пропозиція криптовалюти.

На думку аналітиків, тільки комбінація надійного блокчейна і добре розробленної валюти має цінність.

У поданій вище формулі P(t) — доларова ціна криптовалюти, C(t) — кількість криптовалют в обігу, а P(t)C (t) — ринкова капіталізація.

Перший аргумент в рівнянні — цінність мережі. U(t) — число користувачів, а n — параметр мережі, який фіксує позитивні зовнішні ефекти, пов'язані з користувачами.

Читайте також: В мережі біткоіна пройшлатранзакція на $95 мільйонів

Другий аргумент — цінність незмінності, яка вимірює безпеку блокчейну. H (d,t) — це калібрований хешрейт мережі, а i — параметр незмінюваності. Чим вище i, тим важливіше незмінність як характеристики і тим вище значення, пов'язане з нею.

H(d,t) також пропорційне вартості роботи мережі. Незалежно від того, чи використовується Proof-of-Work або Proof-of-Stake, H дає уявлення про сукупний ризик інвестицій для забезпечення безпеки системи. Таким чином, цей параметр є показником завершеності транзакцій і розрахунків.

Третій аргумент описує грошово-кредитну політику. C(t)/C — індекс, що вимірює частку пропозиції C(t) у вільному зверненні щодо всієї емісії C, а s — параметр дефіциту.

Читайте також: 700 тисяч готелів почнуть приймати біткоіни та інші криптовалюти

Четвертий аргумент описує тип валюти. Відношення C(t)/T(t) вимірює ставлення транзакцій T(t) до поточної пропозиції C(t), а g є параметром закону Грешема (про витіснення повноцінних грошей знеціненими). Це відображає ставлення, чи є криптовалюта більшою мірою засобом обміну або засобом накопичення. Чим нижче коефіцієнт, тим більше аргументів на користь сприйняття біткоіна як засобу обміну, чим вище — навпаки.

Наведений нижче графік показує динаміку зміни курсу біткоіна і його справедливої вартості на основі описаної вище моделі.

Згідно з останніми оцінками Seba, перша криптовалюта має коштувати $10 670. Показник знизився в порівнянні з травневою оцінкою через скорочення рівня складності внаслідок халвингу.

Не настільки оптимістичної думки щодо перспектив біткоіна дотримуються аналітики порталу ByteTree. На базі ончейн-метрик вони оцінюють «справедливу» вартість BTC на рівні в $7135.

Нагадаємо

10-денний показник реалізованої волатильності біткоіна впав до значень листопада 2018 року, що передували обвалу ціни криптовалюти до позначки $3100.