Що говорять аналітики

«Ці події (заяву Смолія про тиск — ред.) привносять ризики в наш прогноз подальшого зниження ставки на 100 б.п. у цьому кварталі до 5% (зокрема, тепер ми очікуємо, що ставки залишаться без змін за результатами липневого засідання правління НБУ) і в більш широкому сенсі підвищують невизначеність політики і ставлять під сумнів пріоритети політики президента та його команди», — заявили в JP Morgan.

ВІДЕО: Відставка Смолія і долар по 40: паніка чи реальність

У прогнозі йдеться, що заява Смолія може завдати шкоди відносинам з ключовими міжнародними партнерами та довірі інвесторів, особливо у зв'язку із зростанням невизначеності політики.

Читайте також: Рада НБУ відмовився призначати Чурия заступником голови Нацбанку

J. P. Morgan зазначають, що реакція ринку на цю новину була негативною, але помірною, зокрема гривня ослабла на 1,3% по відношенню до долара.

«З кінця 2021 року ми прогнозуємо поступове посилення грошово-кредитної політики, оскільки прогнозуємо, що економіка відновиться», — додали в агентстві.

Передісторія

  • 1 липня 2020 року Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням через «систематичний політичний тиск».
  • 2 липня президент прийняв відставку. Підтримав відставку і профільний комітет Ради.
  • Пізніше президент Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку та учасниками ринку щодо кандидатури нового голови НБУ. Зеленський ще раз зазначив, що необхідно зберегти незалежність центрального банку.

Читайте також: Мітинги, долар по 30 і друкарський верстат. Смолій назвав причину свого звільнення