«З урахуванням загрози широкомасштабної кризи як у фіскальному секторі, так і у реальній економіці, Нацбанк може відновити операції з ОВДП на вторинному ринку», — зазначив він.

На думку Данилишина, такі операції підтримають ліквідність цінних паперів та забезпечать контроль за кривою доходності на довгих строках. «Таку політику успішно здійснюють вже понад 10 банків країн, що розвиваються, у тому числі, наші сусіди – Польща та Угорщина», — наголосив глава ради Нацбанку.

Також Данилишин допустив контрольовану емісію гривні Нацбанком. «Емісія грошей є однією з базових функцій центрального банку. Вона має бути достатньою для забезпечення економічної життєдіяльності держави, проте не створювати тиску на ціни», — наголосив він.

Зараз же, за його словами, внаслідок падіння економічної активності та кредитування, рівень монетизації економіки України скоротився до 36% ВВП та є одним з найнижчих серед країн Східної Європи.

«Звичайно, мова не йде про неконтрольоване збільшення грошової маси. Проте в Нацбанку є достатній інструментарій та простір для більш активного насичення економіки фінансовими ресурсами», — стверджує Данилишин.

Смолій був проти

31 березня 2020 року Рада Національного банку зняла всі обмеження по операціям НБУ на вторинному ринку ОВДП, які діяли з 13 липня 2018 року.

Водночас, колишній голова НБУ Яків Смолій виступав проти можливого викупу ОВДП на вторинному ринку. «Ефекти від прямого фінансування бюджету у вигляді розгортання девальваційно-інфляційної спіралі добре відомі тим українцям, які пам'ятають 90-ті роки. Тому повертатися до цієї практики немає сенсу», — наголошував він.

Читайте також: Шевченко vs Лавренчук: Рейтинг претендентів на посаду голови НБУ від читачів «Мінфіну»

1 липня Яків Смолій написав заяву про звільнення. Верховна Рада проголосувала за його відставку 3 липня під час позачергового засідання.