Рішення Ради

«Сьогодні, 6 липня 2020 року, відбулося позачергове засідання Ради Нацбанку, на якому було розглянуто подання ексголови Національного банку Якова Смолія щодо призначення Чурія на посаду заступника голови НБУ», - написав він.

Данилишин зазначив, що «Рада утрималася» від призначення Чурія на посаду заступника голови Нацбанку.

За словами Данилишина, заступник голови НБУ, строк повноважень якого закінчився, перебуває на посаді до вступу на посаду нового заступника голови Нацбанку.

Повноваження Чурія завершуються 10 липня.

Що це означає

Після звільнення 3 червня 2020 року голову НБУ Якова Смолія, протистояння Ради НБУ і правління Нацбанку продовжилося.

З урахуванням інтриги навколо майбутнього глави НБУ - звільнення Чурія з правління НБУ говорить про швидкі активні зміни в складі всього правління НБУ.

З огляду на  те, що скоро закінчуються повноваження Дмитра Сологуба - члена команди Смолія - ​​навколо його посади і подальшої долі правління зараз вибухне запекла боротьба.

Основна проблема - принципово різні підходи до грошово-кредитної і валютної політики Нацбанку.

Передісторія

На засіданні 30 червня Рада НБУ відмовилася розглянути призначення Чурія на посаду заступника голови Нацбанку на 7 років.

Чурій з червня 2015 року курує в НБУ напрямок валютної політики, операції з ОВДП, рефінансування, тощо.

Голову НБУ призначає Верховна Рада за поданням президента, а заступників голови НБУ призначає Рада НБУ за поданням голови НБУ.

Закон «Про Національний банк України» довзоляє одну й ту саму особу призначати на посаду голови НБУ, заступника голови НБУ чи члена Ради НБУ лише два строки поспіль.