Яке житло купують

За словами експертки, за минулий місяць кількість звернень у відділи продажів будівельних компаній збільшилася на 45% порівняно з квітнем і майже зрівнялася з показниками лютого — до карантину.

Анжеліка Саакян зазначила, що порівняно з травнем у червні зростання продажів зросло в таких сегментах:

  • •економ-класу і елітного житла — на 3-5%;
  • •об'єктах бізнес-класу – на 5-7%;
  • •в будинках комфорт-класу – на 8-10%;
  • •в об'єктах нових форматів – в середньому на 12%.

Читайте також: Почім зараз можна купити квартиру в Києві

На думку експертки, наразі найбільшою популярністю користуються об'єкти нових форматів, на яких сконцентровано близько 70% існуючого попиту.

Які чинники враховують покупці

«Незважаючи на стартову ціну, яка на 15-20% вище, ніж, наприклад, в об'єктах економ-класу і ряду РК комфорт-класу, головною причиною популярності об'єктів нових форматів варто вважати високу ліквідність вкладень — до 50% з початку будівництва до моменту введення об'єкта в експлуатацію», — розповіла Анжеліка Саакян.

На думку експерта, в контексті проблем, що виникли з інвесторами об'єктів «Укрбуду» та АКБ «Аркада», важливим аспектом популярності об'єктів нових форматів є надійність забудовників і наявність неспірної дозвільної документації.

Читайте також: Михайло Кухар: У червні-липні нерухомість можна буде купити з дисконтом 25%

Вона розповіла, що за останні два місяці покупець, перш ніж зробити свій вибір, став більш уважно вивчати питання, як велося будівництво під час активної фази карантину, чи були зупинки, і з чим вони були пов'язані. Крім того, покупця все більше цікавить реноме забудовника, чи має він достатньо коштів, щоб будувати незалежно від рівня продажів.

Але найважливішим для інвестора є наявність усіх документів, що підтверджують законність майбутнього житлового комплексу.

Прогноз цін

Експерт вважає, що за збереження економічної стабільності в найближчі 2 місяці зростання продажів продовжиться в середньому на 5-6% в об'єктах економ-і комфорт-класу і до 8-10% на житло нових форматів.

«За моїми оцінками, цього року стандартної паузи в продажах, як це відбувається часто в липні-першій половині серпня, не відбудеться. А пік продажів в 2020 році настане у вересні-жовтні», — сказала Саакян.

Читайте також: Пік падіння цін на нерухомість буде ближче до осені, в середньому на 10-20%

Вона також торкнулася питання цінової політики забудовників. За її даними, за останні два місяці ціни на первинному ринку Києва не зазнали істотних змін. Тільки в 10 споруджуваних об'єктів вартість м2 була збільшена в середньому на 3-5%, але це збільшення, як вважає експерт, пов'язане з переходом будівництва об'єкта на новий етап.

Крім цього, експерт зазначила, що вартість будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт також досить стабільна.

На її думку, до осені вартість житла на первинному ринку буде залишатися на рівні травня-червня, але за умови прогнозованої економічної ситуації в країні.