Міністр про реформу бюджетної системи

Третього липня відбулася онлайн-зустріч міністра фінансів Сергія Марченка та спеціального представника Німеччини з питань реформ в Україні Георга Мільбрадта.

Учасники зустрічі обговорили реформування бюджетної системи в контексті процесу децентралізації та впровадження нової моделі міжбюджетних відносин.

Читайте також: Марченко: За рік митні і податкові надходження впали на третину

«Збільшення залишків коштів на рахунках свідчить про вагоме зростання дохідної частини місцевих бюджетів. Фахівці Мінфіну розробляють відповідні зміни в Бюджетний кодекс, для запровадження середньострокового планування, як на державному, так і на місцевому рівнях», — зазначив Марченко.

Читайте також: Держбюджет за пів року недоотримав 6,2% надходжень — Держказначейство

Також міністр фінансів обговорив з Мильбрадтом досягнення та виклики, які стоять перед Україною у сфері децентралізації. За його словами, за 1-й етап реформи вдалося:

  • зміцнити фінансову спроможність місцевих бюджетів;
  • забезпечити надання якісних громадських послуг споживачам завдяки тому, що були розширені видаткові повноваження органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо

  • За січень-квітень 2020 року місцеві бюджети отримали з держбюджету 53,4 млрд грн.
  • Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) у червні збільшився на 84,3% в 2,3 раза — з 32,489 млрд гривень (на 1 червня) до 75,701 млрд гривень (на 1 липня). Про це йдеться в повідомленні Держказначейства.