1) Остаточна корекція ринків після відставки Глави НБУ Якова Смолія. Зниження ажіотажу на українському міжбанку спостерігалося ще в минулу п'ятницю, але багато нерезидентів не працювали 3-го липня через святкування Дня Незалежності в США (сам свято припало у цей раз на суботу) і сьогодні вони остаточно визначатимуться зі своїми подальшими діями у зв'язку зі зміною в керівництві НБУ. Це вплине на ринок ОВДП і опосередковано впливатиме на курс. Тим більше, що в найближчий тиждень будуть проходити значні виплати по облігаціях минулих випусків;

2) Пік періоду виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній. Це традиційно збільшує попит на валюту і працює зазвичай проти гривні, провокуючи спекулянтів на спроби «розігріти» курс;

3) Господарська діяльність компаній. Клієнти відчувають дефіцит гривні (експортери вже витратили отримані раніше в червні відшкодування ПДВ) і в тому випадку, якщо ажіотаж навколо зростання курсу після відставки Якова Смолія остаточно стихне — вони почнуть активніше продавати валютну виручку. Це підтримає нацвалюту на міжбанку.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від Мінфіну на «Просто радіо»

Але крім поточних розрахунків за господарськими операціями потрібно ще й враховувати фактор того, що частина українських компаній через зниження ділової активності в США у минулу п'ятницю (більшість американських компаній-контрагентів українського бізнесу практично вже не працювала перед Днем Незалежності США) знизила свої операції у доларі. Це скоротило загальні обсяги розрахунків з боку наших компаній в цей день і багато хто з них перенесли свої операції в американській валюті відразу на 6-е липня. Сьогодні всі ці операції — вийдуть на ринок, що збільшить статистику торгів;

4) Завтрашній аукціон з розміщення гривневих ОВДП на 84, 357 та 595 днів. Після довгих роздумів (чиновники зазвичай оголошують про запропоновані до продажу папери — по п'ятницях, але в цей раз таке оголошення на сайті Мінфіну України з'явилося лише недавно) і після скасування розміщення Україною облігацій на $ 1,75 млрд через відставку глави Нацбанку- мінфінівці все ж таки вирішили вийти на ринок у вівторок з черговим розміщенням. Результати аукціону і запропонована по облігаціях прибутковість — покаже реальне ставлення інвесторів до подій і опосередковано вплине на поведінку ресурсного та валютного ринків.

ВІДЕО: Відставка Смолія і долар по 40: паніка чи реальність

Обстановка на ринку для гривні залишиться досить складною, а роль стабілізатора ситуації доведеться продовжувати грати Нацбанку. Ризик активних валютних коливань поки зберігається. Ми не виключаємо необхідності нових виходів НБУ на торги з продажем долара для стабілізації ситуації при спробах спекулятивних атак на гривню.

Якщо ж нерезиденти і місцеві клієнти вже «заспокояться» і увійдуть в звичайний діловий ритм — Нацбанк буде намагатися поповнити резерви для компенсації тих $ 150 млн, які він витратив в кінці минулого тижня для усунення ажіотажу.

Готівковий валютний ринок у понеділок знову буде орієнтуватися на два основних маркера: курси міжбанку і рівень попиту та пропозиції на готівкову валюту з боку населення.

За прогнозами «Мінфіну», 6 липня коридор по долару на міжбанку знову буде досить широким у межах 27,05-27,35 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,05 і продаж 27,15-27,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-27,04 гривень та продаж 27,045-27,15.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram