Що це значить

Якби президент не підписав цей закон, нетверезих водіїв карали б штрафом від 17 до 34 000 грн з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк до трьох років, і це порушення вважалося б кримінальним проступком. За повторне порушення був передбачений штраф до 51 000 грн з позбавленням права керування на строк до трьох років.

Підписавши закон, Зеленський повернув керування в стані алкогольного сп'яніння з кримінальних проступків в адміністративний кодекс.

Як пояснював в ефірі Громадського радіо директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко, це пов'язано з «певними змінами» законодавства і законодавчими колізіями.

Читайте також: Судимість і великі штрафи. Що обіцяє новий закон автомобілістам з 1 липня

За його словами, підписавши закон, президент «повернув всі норми назад», і розмір штрафів за нетверезе керування не зросте.

Нагадаємо

  • 22 листопада 2018 року Рада проголосувала за законопроект, який підвищує штрафи за керування авто в нетверезому стані до 51 000 грн.

  • З 1 липня в Україні набули чинності зміни до законодавства, що передбачають кримінальну відповідальність за керування авто в нетверезому стані.

  • 17 червня парламент прийняв закон №3314, яким стаття 286-1 КК скасовується і в ній вже немає кримінальної відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані.

  • 1 червня в Україні розпочала роботу система автоматичної фото — і відеофіксації порушень правил дорожнього руху (ПДР).

Штрафи

За перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год (2 км/год — додатковий бонус на похибку вимірювального приладу «Каскад», ДСТУ дозволена до ± 3 км/год) передбачений штраф 255 грн 510 грн — за перевищення більш ніж на 50 км/ч.

При цьому штраф зменшується на 50%, якщо він сплачений протягом 10 банківських днів з моменту отримання ухвали.

Оформити електронний поліс «автоцивілки»