Обстановка на ринку для гривні залишиться напруженою і складною, а роль стабілізатора ситуації доведеться грати Нацбанку і в якійсь мірі — держбанкам. Ризик збільшення валютних коливань збережеться.

Економічні чинники:

1) Період виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній і поведінка нерезидентів.

Попит на валюту з боку дочірніх іноземних компаній традиційно зростає на початку місяця, що дозволяє продавцям максимально завищувати котирування продажу долара і євро на міжбанку. А нерезиденти, що виходять з українських ОВДП — поки ще не зовсім «відійшли» від останніх новин щодо зміни керівництва Нацбанку і продовжують активні покупки валюти на торгах. Зростання попиту на валюту, підігріте подіями в Нацбанку — працює проти гривні;

2) «П'ятничний ефект», притримування валюти експортерами та поведінка спекулянтів.

Експортери продовжують витрачати гривню, яку отримали від держави у вигляді відшкодувань ПДВ, що знижує обсяги пропозиції ними валютної виручки, а вчорашнє зростання котирувань на новинах про відставку глави НБУ Якова Смолія — тільки посилює їхнє бажання не поспішати з продажем валюти і намагатися продавати її тільки на піку котирувань. Психологічно це працює проти гривні і на фоні активності покупців — створює певну суттєву перевагу попиту над пропозицією під час сесії.

ВІДЕО: Відставка Смолія і долар по 40: паніка чи реальність

Спекулянти на фоні нестачі пропозиції валюти та ажіотажу — активно «розігрівають» курс і грають «на підвищення». Подібна ситуація на міжбанку буде спостерігатися і сьогодні.

Частково напруга на ринку знизиться за рахунок «п'ятничного ефекту», коли багато компаній переносять свої валютні операції з останнього дня робочого тижня на понеділок, щоб «не зависати» з розрахунками на вихідні. Але з огляду на складну ситуацію на ринку і побоювання у клієнтів щодо подальшого зростання котирувань — цього разу подібна логіка у компаній може не спрацювати і вони віддадуть перевагу провести всі операції сьогодні, щоб не входити у валютні ризики.

Політичний і кадровий фактори:

На даний момент всі необхідні документи щодо звільнення глави НБУ Якова Смолія вже знаходяться у Верховній Раді і депутати обіцяють оперативно закрити це питання. Поки функції керівника Нацбанку передано Першому заступнику голови НБУ — Катерині Рожкової. І весь фінансовий ринок ворожить — хто ж стане новим главою цього відомства і які ще кадрові перестановки відбудуться у Нацбанку. Йде суттєва боротьба за цю посаду і кандидатур розглядається багато.

На фоні цієї невизначеності — багато клієнтів вважають за краще не ризикувати і оперативно закривати свої валютні зобов'язання на побоюваннях щодо можливої девальвації нацвалюти, що поки також працює проти гривні за рахунок зростання ажіотажного попиту.

У ситуації, що склалася зростання попиту на валюту як на міжбанку, так і на готівковому ринку в п'ятницю збережеться, а спекулятивні атаки на гривню продовжаться.

Ми не виключаємо необхідності продовження виходів НБУ на торги з продажем долара для стабілізації ситуації.

Готівковий валютний ринок в п'ятницю знову буде орієнтуватися на два основних маркера: поведінку міжбанку і фактичний рівень попиту і пропозиції на готівкову валюту з боку населення в своєму регіоні.

За прогнозами «Мінфіну», 3 липня коридор по долару на міжбанку знову буде досить широким у межах 27,05-27,40 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,85-27,15 і продаж 27,20-27,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-27,10 гривень і продаж 27,13-27,25.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від Мінфіну на «Просто радіо»

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram