Що пропонують:

  • прожитковий мінімум повинен встановлюватися в процентному співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік;
  • процентне співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше 40% у 2021 році і не менш 50% у 2031 році.

Читайте також: В Україні з 1 липня підвищать прожитковий мінімум. Як зміняться соцвиплати і пенсії

Законопроєктом закладено, що прожитковий мінімум в Україні в 2021 році буде на рівні 3682 гривень, що дозволить підвищити соціальний захист населення.

Читайте також: Середня зарплата в Україні зросла на 1,1%. На скільки зросла заборгованість

Автор законопроекту, голова Комітету ВР з питань соцполітики Галина Третьякова зазначила, що згідно з Бюджетом прожитковий мінімум закладений на рівні 2118 грн, що в 2 рази менше, ніж встановлена мінімальна заробітна плата в країні.

«Законопроектом закладено, що прожитковий мінімум в країні поступово досягне реальної величини. За моїми підрахунками, це 4686 гривень. Втім, ми не можемо відразу використовувати цей показник при розрахунку бюджету. Тому в законопроекті є перехідні положення з відповідними розрахунками», – заявила вона.

Що відомо про прожитковий мінімум

  • Прожитковий мінімум – це вартісна оцінка споживчого кошика, що включає мінімальні набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, необхідних для збереження здоров'я людини і забезпечення його життєдіяльності.

  • В Україні фактично існує два види прожиткового мінімуму: встановлений на рік законом про держбюджет і фактичний, який щомісяця розраховується Мінсоцполітики.

  • У період 2009-2014 років фактичний мінімум не перевищував офіційний більш, ніж на 25%. Потім різниця почала збільшуватися і до вересня 2019 року фактичний прожитковий мінімум перевищував законодавчо встановлений більш, ніж в два рази.

  • З 1 липня в Україні на 91 грн підвищено прожитковий мінімум: загальний показник на одну особу в розрахунку на місяць тепер становить 2118 грн.

  • Раніше пропонували замінити прожитковий мінімум для працездатних на мінімальну зарплату (з 2102 до 4723 грн).

  • Середня заробітна плата розраховується як середнє арифметичне значення зарплат всіх працівників за весь рік по країні або окремих регіонах. При її підрахунках враховуються: фонд оплати праці працівників, премії, надбавки, одноразові винагороди і заохочення за результатами роботи за рік.

  • Середня зарплата в березні склала 11 446 грн — на 599 грн більше, ніж у лютому.