Як прокоментували відставку

«Повідомлення про відставку голови Національного банку України Якова Смолія на тлі вірогідного політичного тиску посилає тривожний сигнал», — заявив представник ЄС.

«Банк повинен зберігати здатність виконувати свою роль незалежно. Підрив цього важливого інституту ставить під загрозу надійність і підтримку програми реформ в Україні», — додається в заяві.

У ЄС наголошують, що і надалі будуть підтримувати Україну в проведенні вкрай необхідних реформ, але розраховують на те, що українська влада збереже свій рівень зобов'язань.

Читайте також: Відставка голови НБУ. Хто замінить Смолія і що буде з економікою

Спікер наголосив, що створення сильного і незалежного Національного банку стало фундаментальним досягненням для України, як і раніше, має вирішальне значення для майбутнього успіху країни.

Читайте також: В МВФ відреагували на відставку Смолія

Раніше посли G7 заявили, що підрив НБУ стане великим кроком назад і поставить під загрозу надійність реформ України і їх підтримку.

ВІДЕО: Відставка Смолія і долар по 40: паніка чи реальність

Передісторія

  • 1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням через «систематичний політичний тиск».
  • 2 липня президент прийняв відставку. Підтримав відставку і профільний комітет Ради. Голосування за нового голову НБУ відбудеться 3 липня.
  • Обов'язки голови НБУ, у разі звільнення чинного голови Якова Смолія, виконуватиме його перша заступниця Катерина Рожкова.
  • В Офісі Президента запевнили, що правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності, додавши, що «безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України».