Що каже голова комітету

«Якщо говорити про перспективи меморандуму з Міжнародним валютним фондом, я не бачу особливих загроз ані для меморандуму з Міжнародним валютним фондом, ані для курсу гривні, бо вже „розганяють зраду“ навколо того, що завтра у нас буде курс по 30, 40, 50 грн, в кого наскільки фантазії вистачає.

Я переконаний, що ринки сприймуть цю новину, цю подію спокійно, бо ніхто не відмовляється від того курсу на макроекономічну фінансову стабільність, який веде Національний банк», — сказав Гетманцев.

Читайте також: Долар пішов на зліт: чого чекати від курсу на сьогодні

Депутат також наголосив, що меморандум з МВФ підписують 4 посадові особи, які підписують цей документ від імені тих органів, які вони очолюють. «Якщо посадова особа змінюється, то, відповідно, зобов'язання наслідуються наступником».

Читайте також: У МВФ відреагували на відставку Смолія

Водночас Гетманцев передбачає, що, вочевидь, МВФ «не буде радіти» рішенню Смолія про відставку.

Передісторія

  • Яків Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ.
  • 1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням.
  • Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.
  • В Офісі Президента запевнили, що правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності, додавши, що «безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України».

Читайте також: Посли країн «Великої сімки» стурбовані станом незалежності Нацбанку після відставки Смолія

  • 2 липня президент прийняв відставку. Голосування за нового голову НБУ відбудеться 3 липня.