Цілком вирогідно, що посада головного банкіра країни стане вакантною вже цього тижня. Президент Володимир Зеленський передав на розгляд Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Якова Смолія. Депутати проголосують за неї 3 липня. 

«Мінфін» розібрався, до яких наслідків може призвести відставка Смолія та хто очолить Нацбанк.

Чому йде Смолій

«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною, як головою, покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Нацбанку та взаємодію з іншими державними органами», — написав в заяві голова НБУ. Ніяких деталей Смолій не озвучив.

Швидше за все, йдеться про цілий комплекс факторів. Політикою НБУ були незадоволені ні в фінансовому комітеті Верховної Ради, ні в Раді Нацбанку. Причина — жорстка позиція регулятора, який приоритетом ставив низьку інфляцію. Між тим, у владних коридорах від НБУ чекали зовсім іншого — друку грошей та роздачі дешевих  кредитів для підтримки економіки в кризу. 

«Нам потрібно, щоб банки почали видавати гроші в економіку, щоб у нас було збільшено пропозицію грошей», — заявляв міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко. Він також назвав ситуацію з інфляцією в Україні «катастрофічною».

Про гарячі дискусії з НБУ «за зачиненими дверима» розповів і міністр фінансів. За словами Сергія Марченка, сперечалися про макропоказники, про політику облікової ставки НБУ, кредитування та необхідність прискорення економічного зростання.

«Оскільки джерелом фінансування вітчизняної економіки можуть бути доходи державного бюджету або іноземні інвестиції, які відсутні, то залишається лише шлях контрольованої емісії та кредитування бізнесу приватними та державними банками. Що Яків Смолій навіть не розглядав», — написав на своїй сторінці в фейсбук голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко. 

Можна згадати, наприклад, категоричну позицію НБУ, який відмовився від викупу  ОВДП на вторинному ринку, на якому наполягали в Раді НБУ. «Ефекти від прямого фінансування бюджету у вигляді розгортання девальваційно-інфляційної спіралі добре відомі тим українцям, які пам'ятають 90-ті роки. Тому повертатися до цієї практики немає сенсу», — заявив тоді Смолій.

За словами Олексія Дорошенка, події навколо посади голови НБУ почали розвертатися з березня 2020 року — під час співбесід з потенційними кандидатами на прем’єрське крісло. Досвідчені кандидати вказували, що без участі Нацбанку повноцінно впливати на процеси в країні неможливо.

Читайте також: Де і в якій валюті тримає заощадження керівництво НБУ

«Останнім часом було дуже важко працювати з Правлінням. За будь-яку критику тобі або «виписували почесну грамоту людини Коломойського І.В.» або звинувачували у політичному тиску… Втім, критика з боку Парламенту та Ради НБУ – це не привід для звинувачень у політичному тиску. На критику потрібно відповідати аргументами та роз’ясненнями, а не емоційно кидати на стіл заяви», — поскаржився член Ради НБУ Віталій Шапран.

Голову центробанку також звинувачують в провалі програми дешевих кредитів. Станом на 22 червня, всі банки разом видали лише 721 кредит на загальну суму трохи більше ніж півмільярда гривень.

Підлили масла в вогонь труднощі із формуванням команди. Так, 10 липня спливають повноваження заступника голови регулятора Олега Чурія. Голова Нацбанку вніс на розгляд Ради НБУ питання про його призначення на другий термін. Але Рада відмовилася винести це питання у порядок денний свого засідання. 

Що буде далі

Володимир Зеленський вже передав на розгляд Верховної Ради проект постанови про звільнення голови НБУ. Депутати готові оперативно ухвалити рішення. За словами заступника голови фінансового комітету ВР Ярослава Железняка, парламент може проголосувати за відставку вже завтра, 3 липня.

Водночас, члени правління НБУ заявили, що залишатимуться на своїх посадах, хоча і розділяють перестороги Якова Смолія щодо систематичного політичного тиску. 

Експерти прогнозують декілька наслідків зміни голови Нацбанку. 

«Складно уявити новину для української економіки гірше, ніж відставка Голови Нацбанку в розпал економічної кризи через політичний тиск. Якщо відставку буде прийнято, а в НБУ призначать лояльне керівництво, то ми скоро опинимося на порозі ще й фінансової кризи», — вважає головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Очікують експерти і ускладення відносин України з міжнародними кредиторами і партнерами. Посли країн «Великої сімки» заявили, що підрив діяльності НБУ «був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їхню підтримку».

«Хочете, щоб міжнародні партнери пішли з України, і весь світ дивився на Україну, як на ізгоя під час світової кризи?», — емоційно відреагував на останні події заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.

Як відреагує гривня

Після відставки Смолія, прогнозує президент інвестиційної компанії Універ Тарас Козак, курс гривні може сягнути і 50 грн/$, а інфляція перевищить 20%.

Деякі негативні наслідки вже відбулись. «Ризик погіршення незалежності НБУ привів до зростання дохідності за українськими єврооблігаціями на міжнародних ринках і скасування нового випуску єврооблігацій разом з викупом частини старого боргу. Не залишив без уваги новини і валютний ринок. Вже з самого ранку котирування підскочили до рівня 27,2 грн/$, тоді як вчора торгова сесія закрилася приблизно на 30 копійок нижче», — зазначив старший фінансовий аналітик ICU Тарас Котович.

Але дехто вважає, що  нинішня паніка сильно перебільшена. На думку голови Комітету ВР із питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, відставка Смолія не несе ніяких загроз ні для меморандуму з Міжнародним валютним фондом, ані для курсу гривні. 

«Я переконаний, що ринки сприймуть цю новину, цю подію спокійно, бо ніхто не відмовляється від того курсу на макроекономічну фінансову стабільність, який веде Національний банк», — запевнив він. У тому, що ситуація в економіці і на валютному ринку залишиться стабільною, також переконаний міністр фінансів України. 

Хто замінить Смолія

Чи суттєво зміниться фінансова політика України значною мірою залежатиме від того, хто прийде на заміну Якову Смолію.

Фаворитом експерти зараз вважають голову правління Укргазбанку Кирила Шевченка. Його головним досягненням називають очищення балансу банку від токсичних активів після кризи 2014-2016 роки. Крім цього, Шевченко хороший дипломат – йому вдалось знайти точки дотику і з командою колишнього президента Петра Порошенка, і Володимира Зеленського.

Ще один вірогідний кандидат – член Ради НБУ Олена Щербакова. За чутками, її кандидатуру підтримує Міжнародний валютний фонд. Основну частину своєї карєри вона провела саме в НБУ – прийшла до нього відразу після завершення освіти.

Читайте такожКого з кандидатів на пост глави НБУ ви підтримуєте? (опитування)

Також експерти звертають увагу на Володимира Лавренчука – колишнього голову правління Райффайзен Банку Аваль і Романа Жуковського – він має досвід роботи в банківській сфері, органах влади і Світовому банку.

На думку Олексія Дорошенко, з відставкою голови НБУ також запускається механізм зміни Кабінету Міністрів. Тому в найближчий час варто очікувати співбесід на Банковій із потенційними кандидатами на посаду його очільника.

Олексій Писарев