В першій половині дня банки закриють клієнтські операції, а в другій — фіксуватимуть свій фінансовий результат щодо торгівлі валютою через валютну позицію та виходити на баланс на 1-е число.

До додаткових факторів, які вплинуть на поведінку міжбанку можна віднести:

1) аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП (чиновники будуть розміщувати по 500 млн грн на терміни у 91 та 147 днів, а також без обмеження обсягів — на 238,364,602 і 959 днів). Буде спроба чергового зниження дохідності за цими паперами і поки інвестори не «звикнуть» до пониження облікової НБУ до 6% річних — падіння дохідності по облігаціях буде частково зменшувати обсяги проданих паперів. Але цей процес досить швидкий — і опосередковано на ресурсний та валютний ринки сьогоднішній аукціон все ж таки вплине. Навіть не дивлячись на те, що розрахунки за цими покупками інвестори повинні провести завтра;

2) зарахування валютної виручки за два дні (вчора в Україні був вихідний понеділок, але він був робочим в ЄС і США). Сьогодні українські банки зарахують валютну виручку за минулу п'ятницю і неробочий у нас понеділок — і частина цієї валюти вийде сьогодні на міжбанк;


3) операції Нафтогазу — основні суми валюти для фінансування розрахунків з державою — держкомпанія вже продала, але й сьогодні буде періодично виходити з продажами в ті моменти, коли котирування на торгах будуть максимальними.

ВІДЕО: Чи можливий крах долара, і що буде з курсом

Але головним для всіх клієнтів і банків все ж таки буде фактор кінця місяця. Навіть продовження заходів від Держказначейства відшкодувань ПДВ експортерам вже більше зіграє тільки у наступні дні, тому що сьогоднішні перерахування цих коштів пройдуть в основному після обіду і вже не встигнуть істотно відбитися на котируваннях і поведінці міжбанку.

Курсовий тренд знову залишиться повністю залежним від поведінки великих гравців і їх завдань, а НБУ по можливості намагатиметься продовжити викуп надлишку пропозиції долара у резерви.

За прогнозами «Мінфіну» 30 червня коридор по долару на міжбанку буде у межах 26,60-26,80 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,40-26,60 і продаж 26,70-26,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,55-26,63 гривень та продаж 26,67- 26,71.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram