На думку аналітиків Центру, через постійну загрозу повернення обмежень повномасштабне відновлення постраждалих секторів не відбудеться. Тому уряд має запровадити адресну підтримку тим, хто постраждав найбільше, зберігаючи ефективні заходи адаптивного карантину у подальшому.

Найбільше допомоги держави зараз потребуватимуть одинокі батьки та матері, які через карантин у школах та садочках втратили можливість заробляти, внутрішні мігранти-заробітчани, а також люди із низьким доходом, які мали кредити у банках чи небанківських установах, і втратили роботу.

Також сильно постраждали і малі підприємці, бізнеси яких закрилися через падіння попиту або адміністративні заходи.

Стимулювання виключно попиту населення не допоможе відновитися ресторанам, готелям, культурним закладам та пасажирському транспорту. Тому, за думкою економістів ЦЕС, держава має надати підтримку їм у першу чергу. Це допоможе їм не втратити приміщення, реструктурувати борги, уникнути масштабних скорочень та не збанкрутувати.

«Уряду слід намагатися якомога ефективніше таргетувати вузькі сектори бізнесу та групи громадян. Але при цьому потрібно допомагати дуже швидко, щоби не втратити час, за який ситуація стане вже незворотньою, і як врятувати людину від бідності так врятувати сектор економіки від занепаду стане неможливо», — зазначається в релізі.

Читайте такожКінець епохи споживання: чи можна навчити людей знову сипати грішми

Як відновлюється економіка

У травні торгівля майже відновилася на минулорічному рівні.

  • Індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі порівняно із квітнем склав 115,0%, проти травня 2019 р. – 96,9%.
  • Обсяги оплати товарів банківськими картками практично повернулися до рівнів лютого, а у продуктовій мережі – перевищили рівень лютого на 23%.
  • Навіть обороти в сегменті електроніки та побутової техніки, що у квітні впали до 43% докризового рівня, вже відновилися у повному обсязі.