Що змінилося

  • Відтепер у платіжному балансі будуть враховуватися реінвестовані доходи підприємств.

  • Тобто доходи прямих іноземних інвесторів включатимуть не лише дивіденди, але й їх частку в нерозподіленому прибутку підприємства.

«Такі зміни відповідають стандартам статистики Міжнародного валютного фонду та практиці більшості країн світу. Вони дадуть змогу поліпшити порівнюваність макропоказників України з іншими країнами», — зазначає регулятор.

Читайте також: У 4 кварталі 2019 року капітальні інвестиції зросли на 21,2%

Урахування реінвестованих доходів не позначиться на загальному сальдо платіжного балансу, адже вони дзеркально відображатимуться у двох статтях платіжного балансу – «Первинні доходи» поточного рахунку та «Прямі інвестиції» фінансового рахунку.

При цьому врахування реінвестованих доходів корегує показники дефіциту поточного рахунку та ПІІ на однакові значення.

Читайте також: Як НБУ гальмує приплив іноземних інвестицій


Відплив інвестицій

За новою методологією в I кварталі 2020 року зафіксовано чистий відплив за прямими іноземними інвестиціями в $1,6 млрд, зумовлений вилученням реінвестованих доходів реального сектору (за попередньою методологією чистий приплив становив $540 млн).

Оновлений макропрогноз НБУ, який враховуватиме нові зміни, буде опубліковано в Інфляційному звіті 30 липня 2020 року.

Нагадаємо

За даними Держстату, обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну у вигляді акціонерного капіталу на 31 грудня 2019 року склав $ 35,81 млрд, що на $ 2,9 млрд, або на 8,8% перевищує показник на початок року.

Заробіток на онлайн-МФО: 23% річних в гривні