За результатами аукціонів в травні було залучено рекордний обсяг фінансових ресурсів в національній валюті – 41,8 млрд гривень.

Дохідність ОВДП

На фоні зростання попиту, стабілізації економічної ситуації середньозважена дохідність за ОВДП зменшилась, в тому числі за 3-місячними ОВДП — з 11,26% на початку травня до 10,19% на кінець місяця.

Зменшення ставок за шестимісячними ОВДП склало 95 базисних пунктів, до 10,33% річних.

Читайте також: Чому ніхто не помітив, що скасували військовий збір на прибуток за ОВДП

Валютні облігації

У звітному періоді інвесторам лише одного разу пропонувались номіновані в іноземній валюті облігації.

За підсумками аукціону, який відбувся 19 травня, від розміщення шестимісячних облігацій було залучено $368,8 млн (еквівалент 9,8 млрд грн).

Cкільки виплатила Україна

В травні Міністерство фінансів погасило другий випуск облігацій зовнішньої державної позики під гарантію США. Загальна сума платежу становила понад $1 млрд. Завдяки проведеному в 2017 році репрофайлингу ОВДП, які знаходяться в портфелі Національного банку, на ОВДП, прив'язані до інфляції, Мінфін суттєво економить на обслуговуванні цих ОВДП.

Так, ставка купону за облігаціями, які знаходяться в портфелі НБУ на загальну суму 145,2 млрд грн, у звітному періоді склала 4,5% річних порівняно зі ставкою 12,6%, яка була до репрофайлінгу.

Читайте також: Аналітики розповіли, коли нерезиденти можуть повернутися на ринок ОВДП України

Загалом за звітний період видатки на погашення державного боргу становили 43,2 млрд грн, а на обслуговування – 12,7 млрд грн.

Держборг

Сукупний державний та гарантований державою борг України в еквіваленті в національній валюті зріс на 0,59% до 2 209,46 млрд грн, а в еквіваленті в іноземній валюті – на 0,83% до $82,12 млрд.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU: 11% річних в гривні + бонус від «Мінфіну»