За даними НБУ, з початку року портфель ОВДП, які знаходяться у власності банків, виріс з 336,46 млрд грн до 410,08 млрд грн, тобто на 73,6 млрд грн (станом на 24 червня). 

Катерина Рожкова нагадала, що під час коронакризи попит на запозичення з боку уряду суттєво підвищився. Гроші необхідні, щоб профінансувати дефіцит бюджету. З іншого боку, через ту саму коронакризу і невизначеність, попит на кредити з боку підприємств і господарств суттєво знизився.  

«Це абсолютно нормально, коли уряд виходить на внутрішні ринки запозичень, пропонуючі до продажу власні цінні папери, і банки на ринкових умовах в них інвестують. Так працюють всі країни. Головне, щоб ці інструменти були ринковими», — підкреслила Катерина Рожкова. 

В Нацбанку очікують, що коли вірус почне відступати, а економіка — відновлюватись, банки знов почнуть видавати кредити.  

В НБУ також прогнозують, що бюджетний дефіцит буде скорочуватися в наступні роки і вернеться до рівня, на якому був на початку 2020 року — близько 2% ВВП. 

Куди йдуть гроші від довгострокових кредитів

Рожкова нагадала, що довгострокові кредити рефінансування, які в травні почав надавати банкам НБУ, не є цільовими. «Напрямки використання цього рефінансування повністю залежать від самих банків, від тої політики управління активами, яку ці банки провадять», — підкреслила Рожкова. 

Читайте також: Куди піде рефінансування НБУ та чи є загрози для курсу

За її словами, на такі кредити немає значного попиту, тому що банки мають дуже високий рівень ліквідності — біля 200 мільярдів гривень. Обсяг наданого довгострокового рефінансування — біля 4 мільярдів.