Прогноз Нацбанку

«У II кварталі 2020 року очікується поглиблення падіння реального ВВП. Поступове пом'якшення карантину з середини травня, як і очікувалося, супроводжується відновленням економічної активності і зайнятості.

Однак наявні дані свідчать, що падіння за підсумками року, ймовірно, буде більш глибоким, ніж очікувалося в прогнозі, оприлюдненому в інфляційному звіті за квітень 2020 року», — сказано в повідомленні.

Причини скорочення ВВП в I кварталі

В I кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 1,3% в річному вимірі. Серед основних причин падіння української економіки Нацбанк називає:

  • негативний вплив карантину на сектори послуг;
  • стрімке падіння інвестицій;
  • поглиблення падіння споживання державного сектора на тлі складної фіскальної ситуації;
  • уповільнення зростання приватного споживання та експорту на тлі ослаблення зовнішнього попиту.

Наголошується, що фактичне падіння економіки було істотніше, ніж оцінка НБУ, опублікована в інфляційному звіті за квітень 2020 року (0,5%). Це пов'язано з більш повільним зростанням споживчого та інвестиційного попиту в цей період, ніж очікувалося.

Читайте також: Держстат поліпшив оцінку падіння ВВП у першому кварталі

«Вагомим чинником падіння ВВП було падіння інвестицій. Валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4% в річному вимірі. Такі значні темпи падіння інвестицій спостерігалися під час кризи 2014-2015 років», — відзначили в пресслужбі.

Також повідомляється, що в I кварталі поточного року вперше з 2016 року великі і середні підприємства сформували чистий збиток в сумі 4,9 млрд грн, а частка збиткових підприємств зросла до 41% порівняно з 27% в I кварталі 2019 року.

Читайте також: Україну чекає падіння ВВП на 7,7%. Кожен десятий стане безробітним — звіт МВФ

Які галузі понесли збиток

У розрізі видів діяльності в I кварталі через карантин погіршилися показники діяльності майже всіх галузей економіки, за винятком сільського господарства. Найбільший негативний вплив спостерігався у сфері транспорту й більшості секторів послуг.

Своєю чергою, показники діяльності торгівлі, а також сфери інформації і телекомунікацій зросли через збільшення попиту населення на послуги доступу до інтернету, зокрема через перехід на дистанційну форму роботи на період карантину.

Читайте також: Економіка України відновиться від коронакризи не раніше 2024 року — МВФ

Коли буде оновлений макропрогноз

За даними НБУ, оновлений макропрогноз буде оголошено в ході чергового брифінгу з питань монетарної політики 23 липня.

Раніше повідомлялося

  • МВФ погіршив прогноз падіння економіки України в 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні.
  • Згідно з прогнозом МВФ споживча інфляція в Україні у 2020 році складе 4,5%; у 2021 році – 7,2%; в 2022 році – 5,6%.
  • Кабмін прогнозує падіння реального ВВП в 2020 році на рівні 4,8%. Це майже вдвічі менше, ніж прогноз МВФ — 8,2%.