Ефіріум — друга валюта, на яку варто звернути увагу. На 22 червня 2020 року вартість дорівнювала 232 доларам. На порядок нижче біткоіну, але у валюти великий потенціал. Чим ширше впроваджується блокчейн, тим більший попит у ефіру.

На момент написання статті в світі існує близько 2950 різних криптовалют, тому описувати всі види мабуть не будемо.

Що потрібно, щоб торгувати

У 2020 році крипту необов'язково майнити, її можна купувати і продавати. Угоди укладаються кожним, у кого є:

  • Гаманець для зберігання криптовалюта. Він може бути онлайн, на комп'ютері, апаратним і т.д. Найбезпечнішим вважається апаратний гаманець за умови резервного зберігання bat-файлу. Завантажити програму для зберігання можна на офіційному сайті обраного коіну. Для онлайн-гаманця досить зареєструватися на біржі.
  • Місце. Купувати і продавати можна в інтернеті: на біржі, в обмінниках або домовлятися особисто. Допускаються зустрічі в реальному житті для передачі криптовалюта. Але це вважається менш захищеним способом.

Перевага крипти — можливість використання активу без реєстрації і анонімно.

Обмін на біржі

Криптовалютна біржа — місце, де торгують коінами. Частина бірж підтримує використання фіатних грошей.

До переваг онлайн-бірж відносять простоту виведення коштів і гарантію надійності. З іншого боку, біржі зламуються, і експерти не рекомендують зберігати на них свій капітал. Імовірність втрати криптовалюти невелика, але ігнорувати небезпеку не варто.

До найбільш популярних бірж відносять Binance, яка займає перше місце в світі за обсягом торгів. Тут же торгують фіатними грошима, в тому числі доларами та євро. При бажанні тут можна зберігати свою крипту, біржа дозволяє зареєструвати окремий гаманець для кожної валюти.

Друга — Okex. Тут торгують ф'ючерсами, є 9 видів ордерів, підтримуються фіатні гроші. Це глобальна біржа, на якій присутні гравці практично зі всіх країн світу. Також біржа відрізняється еффективною системою захисту.

Bitmex — третя за популярністю криптовалютная біржа. Відмітна особливість — в надійності. Біржа працює з 2014 року, і за цей час не було жодного викрадення цінного активу. Користувачі відзначають низькі комісії на укладені угоди.

Онлайн-сервіс

Електронний обмінник — найшвидший спосіб купити крипту. Система повністю автоматизована. Людина переводить суму в фіатних грошах і отримує взамін криптовалюту. Також в більшості онлайн-обмінниках можна обміняти криптовалюту на криптовалюту.

Різні обмінники Ви можете знайти на сайті по їх моніторингу — https://www.bestchange.ru. Недолік — немає гарантії надійності. Зловмисники відкривають фальшиві онлайн-сервіси і не переводять гроші клієнту. Щоб уникнути подібних неприємностей, досить вибрати надійний онлайн-сервіс, наприклад https://changeit.com.ua — можливо не сильно популярний, але максимально простий і зручний обмінник з вигідним курсом.

Перевага онлайн-обмінників — вигідний курс, більш привабливий в порівнянні з біржовим. Частина користувачів використовує різницю для спекуляцій і пов'язаного з нею заробітку. Приховані комісії відсутні.

Офлайн-обмінник

Серед переваг — вигідний курс, який може бути більш привабливим у порівнянні з біржею. Однак розплатитися за нього доведеться зменшенням анонімності.

Офлайн-обмінники є не в кожному населеному пункті, але жителі великих міст радіють можливості отримати криптовалюту таким чином.

Безпосередньо з людьми

Купівля криптовалюти безпосередньо у людини пов'язана з часткою ризику. Продавець може виявитися зловмисником або він може не продати валюту, курс може бути істотно вище.

Підсумок

Найкраще для купівлі криптовалюта вибирати біржу або онлайн-обмінник. Перший варіант підходить тим, хто готовий чекати. Онлайн-обмінник вибирають люди, яким потрібен максимально швидкий обмін.