«За» відповідний документ проголосувало 285 народних депутатів.

За словами голови Податкового комітету ВР Данила Гетманцева, закон, який ринок очікував протягом 10 років, впроваджує необхідні інструменти для розбудови фінансової інфраструктури, а також створює умови для європейських правил гри.

Що запроваджує законопроект

  • комплексно врегульовує відносини, які виникають на ринках похідних цінних паперів та деривативних контрактів;

  • встановлює єдині підходи щодо регулювання діяльності організаторів торгівлі;

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

  • встановлює гарантії виконання деривативних контрактів, в тому числі загальноприйнятих в розвинених економіках концепцій остаточності розрахунків та ліквідаційного неттінгу;

  •  комплексно вирішує питання, пов’язані із захистом прав власників облігацій;

  • приводить у відповідність вітчизняне законодавство до законодавства Європейського Союзу в частині регулювання професійної діяльності на ринках капіталу та ін.

Читайте також: Дохід з інвестиції: скільки доведеться заплатити державі

Нагадаємо

В грудні 2019 року Рада в першому читанні схвалила законопроект про спрощення залучення інвестицій.

Раніше Гетманцев заявляв, що вітчизняний ринок цінних паперів недорозвинений. Зокрема, через те, що Україна не використовує відомі у всьому світі фінансові інструменти, серед яких деривативи.

«В Україні є близько 600 товарних бірж, але немає єдиного товарного індексу, тобто об'єктивної ціни на товар, який би використовувався в нашій країні. Ми не використовуємо відомі у всьому світі інструменти. Цей законопроект врегулює цю ситуацію та імплементує до національного законодавства ключові директиви ЄС, які регулюють цю діяльність», — сказав Гетманцев.

У Світовому банку заявили, що ситуація в Китаї, де вибухнула епідемія коронавірусу, може скоротити приплив інвестицій в Україну.

Заробіток на онлайн-МФО: 23% річних в гривні