Які розмістили облігації

Середньозважені ставки прибутковості за 3-місячними і 6-місячними паперами знижені на 150 базисних пунктів і склали 7,5% і 8% відповідно.

До державного бюджету було залучено 532 млн грн за 3-місячними ОВДП і 483 млн грн за 6-місячними ОВДП.

Читайте також: Чому ніхто не помітив, що скасували військовий збір на прибуток за ОВДП

Разом з тим, спостерігається повернення попиту на довгострокові інструменти. Від розміщення дворічних державних облігацій до державного бюджету залучено 729 млн грн, а трирічних – 216 млн грн.

Середньозважена ставка прибутковості за цими інструментами становила 10,57% і 10,76% відповідно.

Прибутковість ОВДП

Після оголошеного НБУ 11 червня зниження облікової ставки з 8% до 6% дохідність ОВДП на вторинному ринку різко впала.

У лютому, до початку коронакризиси, дво — і трирічні папери розміщувалися за ставками близько 10% річних, що навіть трохи вище поточних ставок пропозиції на вторинному ринку.

Читайте також: Нерезиденти будуть обережно повертатися на ринок ОВДП. Обсяг інвестицій на кінець року може перевищити 120 мільярдів

Нагадаємо

  • Мінфін відновив первинні аукціони наприкінці квітня після майже двомісячної паузи і спочатку пропонував на них самі короткі три — і шестимісячні папери. Однак до кінця травня він подовжив пропозиції до річних облігацій, а з червня – до півторарічних.

  • На останньому аукціоні, 9 червня, Мінфін залучив до держбюджету 17,8 млрд грн, знизивши ставки дохідності. Максимальний попит був якраз на найдовші – 1,5-річні папери: він досяг 5,9 млрд грн за номіналом.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU: 11% річних + бонус від «Мінфіну»