Як пише видання, коментарі Фабіо Панетти в інтерв'ю газеті Le Monde у вівторок свідчать про те, що процес розширення зони євро залишається незмінним, незважаючи на економічні втрати, викликані Covid-19.

«Хорватія і Болгарія вдалися до сміливих заходів для зближення, — сказав Панетта, який відповідає за міжнародні та європейські відносини в ЄЦБ. — Якщо процес завершиться успішно, вони можуть увійти «в зону очікування» до кінця року».

Зазвичай країни залишаються в системі очікування не менше двох років, щоб довести, що їх валюти є стабільними. «Перше доступне вікно для приєднання Хорватії та Болгарії до зони євро буде в 2023 році, якщо всі попередні оцінки пройдуть успішно», — уточнив Панетта.

Болгарія і Хорватія — єдині країни ЄС, які активно прагнуть перейти на євро. Хорватія в цьому місяці подолала перешкоди на шляху до членства після того, як ЄЦБ заявив, що його п'ять найбільших банків не зіткнулися з нестачею капіталу.

Однак у своєму дворічному звіті про прогрес у країнах, що не входять до зони євро, опублікованому минулого тижня, ЄЦБ заявив, що криза коронавіруса піднімає питання про інфляцію і стан державних фінансів в обох країнах.

Прем'єр-міністр Андрій Пленкович заявив минулого місяця, що Хорватія розраховує провести близько двох з половиною років у залі очікування євро, перш ніж перейти на єдину валюту. Болгарія сподівається, що зможе приєднатися до зони очікування разом з Хорватією до липня, заявив у квітні її прем'єр.