Вчорашнє зростання котирувань долара в середині дня виникло за рахунок великих купівель нерезидентів (вони продовжують виводити гроші з українських облігацій), а їх повернення потім до ранкових значень понеділка — сталося завдяки активним продажам валюти Нафтогазом.

Фактично — держкомпанія через держбанки продала валюту по більш-менш прийнятному для себе курсу та її продажі не призвели ні до провалу котирувань, ні до їх великого зростання. Але не факт, що подібна ситуація триватиме постійно.

Вівторок пройде під знаком трьох чинників, які будуть істотно впливати на ринок та на курсовий тренд у найближчі дні:

1) Певна інтрига щодо аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП зберігається. Після консультацій з первинними дилерами чиновники Мінфіну залишили для розміщення гривневі папери тільки на 105 та 161 днів по 500 млн гривень кожних і на 616 та 973 дні — без обмежень.

Після зниження облікової ставки до 6% — це перший аукціон у нових реаліях і від його показників та доходностей при розміщеннях буде залежати ресурсний і опосередковано валютний ринки.

Ми зберігаємо свій прогноз — спроби чиновників по активному зниженню прибутковості не особливо спрацюють. Поки інвестори не готові психологічно сильно знижуватися, особливо по довгих термінах.

Дивіться відео: Дешеві кредити від уряду. Прогноз курсу валют

«Мінфін» очікує розміщення облігацій на суму максимум до 4,5-6 млрд гривень зі спробами чиновників грунтовно знизити прибутковість хоча б до рівня близько 8-8,9% річних за різними по терміновості облігаціями;

2) Господарська діяльність компаній і наближення днів бюджетних проплат. Середина місяця навіть у період наслідків карантину — найактивніший час для бізнесу, хоча в даний період показниками зростання він похвалитися не може. В основному — усі суто просіли. Проте — майбутні виплати авансів у поєднанні з необхідністю концентрувати гривню для розрахунків з державою — зіграє позитивно для нацвалюти;

3) Інтервенції НБУ та потенційні продажі валюти Нафтогазом. Нафтогаз найближчим часом чекають великі бюджетні виплати, що стимулює продажі цією держкомпанією значних обсягів валюти. Саме на ці кошти дуже розраховують ті потенційні покупці, хто може почекати зі своїми операціями та вичікує оптимально низький курс. У тому числі і нерезиденти, які вчора й були основними покупцями долара, який продавала держструктура. Це ж саме продовжиться і сьогодні.

Як тільки держбанки будуть активно продавати долар Нафтогазу — її надлишок стануть викуповувати нерезиденти та НБУ для поповнення резервів, а також і місцеві любителі придбати валюту подешевше. Цінники інтервенцій НБУ залишаться головним орієнтиром для валютного ринку за курсом.

За прогнозом «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні будуть перебувати у межах до $ 230-270 млн при укладанні до 630 угод. А курси обмінників протягом дня будуть повністю залежати від поведінки міжбанку.

За прогнозами «Мінфіну», у вівторок, 16 червня коридор по долару на міжбанку буде у межах 26,60-26,85 гривень.

Деяке зниження загального коридору котирувань відбудеться за рахунок розпродажів валюти великими клієнтами (в першу чергу — держкомпаніями, перед періодом податкових платежів).

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,65-26,70 і продаж 26,80 -27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,60-26,70 гривень та продаж 26,75-26,80.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram