Що відомо про фінансування референдуму

«Кожен референдум — це кошти, в середньому, за оцінками експертів, 2 мільярди гривень. Саме тому (на референдумах — ред.) треба ставити важливі для розвитку держави питання», — зазначив він.

Стефанчук додав, що фінансувати загальнонаціональний референдум будуть за рахунок держбюджету.

Читайте також: «Слуги народу» задекларували понад мільярд гривень готівки

«Ми пропонуємо в нашій редакції (закону про народовладдя — ред.), щоб фонд всеукраїнського референдуму обмежувався 20 тисячами мінімальних заробітних плат (трохи більше 95 мільйонів гривень — ред.)», — додав перший заступник спікера.

Читайте також: Земельний референдум відбудеться раніше 2024 року — Разумков

Які питання хочуть винести на референдум

Раніше на сайті ВР вже був опублікований законопроект «Про всеукраїнський референдум». Його винесли на громадське обговорення, яке тривало до 18 березня. У тексті документа містився перелік питань, які можуть стати предметом всеукраїнського референдуму.

Серед них були питання загальнодержавного значення, затвердження законів про ратифікацію міжнародних договорів, що передбачають зміну території України, припинення чинності законів України або окремих їх положень, зміни до Конституції.

Читайте також: Зеленський розповів, коли іноземцям дозволять купувати землю

А ось питання амністії, податків та бюджету вказані серед питань, що не підлягають розгляду на референдумі.

Нагадаємо

  • 9 червня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про всеукраїнський референдум. Його текст наразі перебуває на розгляді в профільному комітеті — з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
  • Нагадаємо, що Зеленський наголошував у своїй передвиборній програмі, що першим законопроєктом буде закон «Про народовладдя».