Міністр про соціальний мінімум

«Ми повинні, нарешті, сказати людям, яким є реальний прожитковий мінімум. Тому що сьогодні це фактично рівень виживання, а не проживання.

Іноді диву даєшся, коли дивишся, який набір продуктів і товарів туди входить, і як це можна прив'язати до вимірювання гідного життя людини. Тому, насамперед, потрібно змінити підходи і сферу його застосування», — сказала Лазебна.

Читайте також: Мінсоцполітики хоче відв'язати прожитковий мінімум від 150 соцвиплат

Міністр зазначила, що наразі в 40 законах виплати, штрафи і надбавки прив'язані до прожиткового мінімуму. Через це в держави склалася патова ситуація, коли через штучно створений низький прожитковоий мінімум влада не може ефективно управляти соціальними стандартами.

Як збираються змінювати методологію

За словами Лазебної, Мінсоцполітики спільно з профільним комітетом Ради працює над тим, щоб змінити методологію.

«Ми дискутуємо, наприклад, щодо формули визначення: чи буде він становити 40% від середньої заробітної плати по країні, чи буде визначатися нормативно-структурним методом», — додала вона.

Читайте також: Боротьба з бідністю. Кабмін схвалив підвищення прожиткового мінімуму

За словами Лазебної, Мінсоцполітики виступає за нормативно-структурний метод. Його суть полягає у визначенні вартості продовольчої складової прожиткового мінімуму та його питомої ваги, за основу беруться показники МОЗ про те, скільки потрібно людині споживати різних продуктів харчування.

Реальна вартість прожиткового мінімуму

Міністр наголосила, що на сьогодні реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4,2-4,3 тис. грн.

Відповідаючи на запитання, чи буде в бюджеті наступного року він зафіксований на такому рівні, Лазебна заявила, що так має бути, «але ми (Мінсоцполітики — ред.) повинні визначитися, як ми будемо досягати цього стандарту».

Читайте також: Понад 80% пенсіонерів отримують менше фактичного прожиткового мінімуму — Минсоц

Раніше повідомлялося

  • Згідно з держбюджетом на 2020 рік, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2020 року становить 2 027 гривень, з 1 липня – 2 118 гривень, з 1 грудня – 2 189 гривень.
  • В уряді вирішили виділити 35,8 млрд грн з Фонду боротьби з COVID-19, вони підуть на різні соціальні виплати.