Плани Мінфіну

Також розглядають можливість залучення заможних англійців до виділення коштів на надані державою пакети допомоги у зв'язку з коронавірусом.

Через додаткові витрати, викликані пандемією коронавірусу, і скорочення надходжень від податків у цьому році Великобританія отримає дефіцит бюджету в розмірі близько $170 млрд.

Тому уряд і вирішує, чи варто британським багатіям, багато з яких стали ще багатшими під час пандемії, перераховувати державі більше грошей.

Що говорять економісти

Опитані Reuters економісти вважають, що уряд може підвищити податки на заощадження і на приріст капіталу, ПДВ та податок на майно. Уряд може також переконати заможних британців купувати держоблігації або інвестувати в стартапи.

«Уряд контролює всі аспекти податкової системи. Виходячи з нинішньої кризи, ми будемо оцінювати економіку та державні фінанси та приймати відповідні рішення», ‒ заявив представник казначейства Великобританії.

Вплив карантину

Аналіз показує, що з моменту введення карантинних обмежень домогосподарства скоротили витрати на 57 млрд фунтів, причому майже половина скорочення (23 млрд фунтів) припадає на п'яту частину населення за доходами.

Правляча Консервативна партія традиційно уникає фіскальної політики, спрямованої на більш багатих британців через їх історичну підтримку партії.

Але з урахуванням того, що бізнес в країні навряд чи швидко відновиться, а міжнародна торгівля, можливо, буде обмежена через Brexit, підвищення податків для заможних громадян або на британські активи іноземних інвесторів багатьом експертам видається неминучим.

Нагадаємо

У Великобританії через пандемію коронавірусу у квітні зафіксували найбільше в історії країни падіння економіки – 20,4%.

Це найбільше падіння в історії країни. У британському уряді назвали таке зменшення «очікуваним», незважаючи на значний вплив на економіку від коронавірусу.

Серед головних причин такого різкого падіння наводяться великі втрати в імпорті й експорті, зокрема, автомобілів, палива, одягу та об'єктів мистецтва.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».