Що прогнозують у МВФ

«Макропрогноз передбачає, що Україна повернеться на ринки в четвертому кварталі 2020 року… Він не передбачає приплив нерезидентів на внутрішній ринок облігацій в решту 2020 року», – таку оцінку наводять в документах і експерти Фонду.

Читайте також: Нерезиденти будуть обережно повертатися на ринок ОВДП. Обсяг інвестицій на кінець року може перевищити 120 мільярдів

Вони вказують, що коронакриза спочатку закрила ринки для окремих країн з економікою, що розвивається, проте зі скороченням суверенного спреду в Україні таке повернення на ринок є реальним.

МВФ також нагадав, що в січні цього року Україна встигла залучити 1,25 млрд євро на 10 років під 4,375% річних.

Читайте також: Аналітики розповіли, коли нерезиденти можуть повернутися на ринок ОВДП України

Скільки грошей надійде до бюджету

Передбачається, що, крім $2,1 млрд першого траншу кредиту stand by, Київ зможе отримати ще по $700 млн другого і третього траншу, $1 млрд — від Світового банку і $1,116 млн — від ЄС.

Згідно з меморандумом у першому кварталі 2021 року Україна може розмістити єврооблігації ще на $1,5 млрд, а до кінця року – ще на $1,5 млрд.

Читайте також: Україна отримала $2,1 мільярда першого траншу від МВФ — Смолій

Крім цього, у другому кварталі надійде другий транш нової макрофінансової допомоги від ЄС приблизно на $550 млн. На середину травня за програмою stand by також заплановано четвертий транш в $560 млн, а на середину жовтня – заключний п'ятий, на $980 млн.

Щодо внутрішнього ринку ОВДП в документах заявлені плани скорочення чистого випуску валютних паперів на $1,18 млрд, а в першому півріччі наступного року – ще на $269 млн.

Читайте також: МВФ заклав у прогнози по Україні середньорічний курс 30 грн/$

Нагадаємо

  • МВФ оприлюднив меморандум з Україною за програмою stand-by. Виконання його структурних маяків якого дозволить отримати інші кошти МВФ після першого траншу, тобто $2,9 мільярди.
  • Україна отримає від МВФ і ЄС у червні загалом понад $3,2 мільярда. Програма МВФ в цілому становить $5 мільярдів. Вона розрахована на 18 місяців.
  • Також протягом найближчого місяця Україна отримає 1 мільярд євро допомоги від Світового банку.