Що кажуть у Єврокомісії

В Єврокомісії заявили, що, приймаючи рішення про відкриття кордонів для громадян третіх країн, крім епідемічної ситуації, будуть враховувати принцип взаємності.

«Багато країн третього світу також ввели обмеження на подорожі для тих, хто прибуває з ЄС. В цілях рівного ставлення третя держава також повинна зняти обмеження на в'їзд з ЄС», — йдеться в рекомендаціях.

Читайте також: Єврокомісія радить країнам-членам ЄС відкрити кордони для іноземців з 1 липня

Слід зазначити, що Україна досі не скасувала обмеження на в'їзд іноземців у зв'язку з коронавірусом. Планують це зробити до 15 червня.

Рекомендації ЄК

У рекомендаціях ЄК йдеться, що обмеження на поїздки повинні бути зняті, в першу чергу, з тих третіх країн, які мають схожу або кращу епідемічну ситуацію, ніж у середньому по ЄС.

Статистика захворюваності по Україні

Головними критеріями будуть:

  • кількість нових випадків інфекції на 100 000 населення;
  • тенденція до зростання числа нових випадків;
  • загальна реакція країни на COVID-19, з урахуванням таких аспектів, як тестування, спостереження, відстеження контактів, стримування, лікування і звітність.

Читайте також: Криклій назвав перші країни, з якими Україна відновить авіасполучення

Ще один аспект, який будуть враховувати під час відкриття кордонів ЄС — це можливість використання третьої країни для транзиту мандрівниками інших країн, які не відповідають критеріям.

Раніше повідомлялося

  • ЄС почне відкривати кордони для іноземців з 1 липня. Серед перших відкриються кордони для таких країн Західних Балкан, як Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Чорногорія, Північна Македонія та Сербія.
  • 5 червня міністри внутрішніх справ країн-членів Європейського Союзу ухвалили рішення продовжити заборону на в'їзд іноземців в ЄС щонайменше до липня. Заборона повинна була діяти до 15 червня.
  • При цьому під заборону в'їзду не потрапляють люди, які постійно проживають в ЄС, громадяни країн-членів ЄС, які зараз перебувають за кордоном, члени їхніх сімей та дипломати.