Прогноз інфляції

«Після кількох місяців перебування на низьких позначках інфляція зростатиме помірними темпами. Але ймовірно, вона повертатиметься в цільовий діапазон довше, ніж прогнозувалося», — повідомив Смолій.

Наразі на ціни в Україні впливає низький споживчий попит населення. Також сприятливою залишається ситуація на валютному ринку та зі світовими цінами на енергоресурси.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 6%. Найнижчий рівень в історії (відео)

У Нацбанку зазначають, що наразі інфляція в Україні складає 1,7% у річному вимірі, хоча цільовий показник, який встановили в НБУ, сягає 4-6%. Через це там вирішили знизити рівень облікової ставки до найнижчого в історії — 6% річних.

ВІДЕО: Дешеві кредити від уряду. Прогноз курсу валют

Це має стимулювати людей більше витрачати коштів та брати більше кредитів (адже вартість кредитів також має знизитися).

Якою була інфляція під час карантину

Інфляція в квітні-травні коливалася навколо позначки 2% і була меншою, ніж очікувалося, та нижчою за цільовий діапазон 5% ± 1 в.п.

Інфляційний тиск залишався слабким насамперед через відчутне падіння споживчого попиту на продукти харчування і товари не першої необхідності. Крім цього, інфляцію стримувало здешевлення енергоносіїв, збільшення пропозиції овочів та «замороження» цін на значну кількість послуг під час карантину.

Читайте також: Інфляція у річному вимірі сповільнилась до 1,7% — Держстат

Ці чинники нівелювали ефекти березневого послаблення гривні та все ще підвищеного попиту на окремі товари в першій половині квітня, які на сьогодні повністю вичерпані.

Читайте також: За травень продукти подорожчали на 0,6% — НБУ

Як змінювались ціни з початку року

  • Споживчі ціни у квітні 2020 року зросли на 0,8% порівняно з березнем, інфляція у річному вимірі сповільнилась до 2,1%.
  • Після зниження на 0,3% у лютому споживчі ціни в Україні у березні зросли на 0,8%.
  • Споживчі ціни в лютому 2020 року порівняно із січнем знизилися на 0,3% — до 2,4%, з початку року – на 0,1%.

Читайте також: Де насправді дорожчі продукти: в Україні чи Польщі

  • Інфляція на споживчому ринку у січні 2020 року порівняно з груднем 2019 року становила 0,2%, із січнем 2019 року — 3,2%.