«В 2021 році українці будуть звикати жити за умов ставок за депозитами менше 10% в гривні, чого не траплялося раніше», — прогнозує експерт.

Однією з причин зниження відсотків за депозитами буде зниження облікової ставки НБУ. «Ми очікуємо, що це зниження буде більшим та різкішим, аніж сам регулятор очікував в своєму прогнозі за квітень. Облікову ставку може бути знижено до 5,5% восени, що буде її найнижчим значенням за весь період», — передбачає Михайло Демків.

Кредити стануть доступніші?

Водночас експерт не прогнозує буму кредитування. «Кредитні ресурси будуть доступними категорії найнадійніших позичальників – міжнародних компаній. Для них ставки за кредитами найнижчі в порівнянні з іншими бізнесами, які працюють в Україні. Для решти позичальників кредити будуть менш доступними», — зазначив він.

Також, на думку експерта, в умовах скорочення доходів населення та зростання безробіття банки зменшать і споживче кредитування.

Читайте також: Чому доступні кредити можуть зашкодити економіці

Нагадаємо, як повідомляв «Мінфін», після введення карантину банки зменшили кредитування у 3 рази. А деякі банки зменшили його у 10-15 разів та видавали позики лише внутрішнім клієнтам.