Позиція ФРУ

За даними федерації, від запровадження системи постраждають легальні роботодавці, які чесно платять податки, втрачають свою конкурентоспроможність під постійно зростаючим фіскальним навантаженням. А ті, хто вирішив працювати «в чорну» або «в сіру», отримують надприбутки.

«Незграбні спроби контролюючих органів боротися з „тіньовиками“ зазвичай закінчуються посиленням перевірок і санкціями саме щодо легальних роботодавців за незначні порушення. Це замкнуте коло», йдеться у зверненні.

Читайте також: Кабмін обговорив з МВФ пенсійну реформу

У листі також ідеться, що створення пенсійної системи другого рівня не вирішить наявних проблем і труднощів, які виникли перед державною пенсійною системою в Україні.

«Навпаки, в інших країнах системи другого рівня стикаються з тими ж проблемами неформальності, ухилення від сплати внесків і низького рівня охоплення. Різниця полягає в тому, що в приватній системі наслідки цих проблем повністю „впадуть на плечі платників внесків (працівників і роботодавців), тоді як державна пенсійна система містить певний перерозподільчий механізм, який пом'якшує різкий вплив цих наслідків“, — вважають в ФРУ.

Читайте також: Мінсоцполітики розробило законопроект про професійні пенсійні програми. Що пропонує

Кому це вигідно

Єдиним вигодонабувачем від введення подібної системи будуть компанії ринку фінансових послуг.

Як стверджують у ФРУ, вони активно лобіюють цей проект, оскільки є його єдиними гарантованими бенефіціарами. Але їхні інтереси не завжди збігаються з інтересами держави, працівників, роботодавців і, нарешті, пенсіонерів.

Накопичуйте на пенсію НПФ „Династія“: 22,9% річних

»При цьому з працівників і роботодавців хочуть додатково до ЄСВ і ПДФО збирати до другого рівня пенсійної системи близько 100 млрд гривень на рік тільки на першому етапі, з поступовим збільшенням внесків", — йдеться в листі.

Читайте також: В ПФ розповіли, від чого залежить розмір пенсії за віком

Раніше повідомлялося

  • Нова програма співпраці з МВФ не вимагає від України проведення структурних реформ і підвищення пенсійного віку. Про це раніше повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
  • В Україні з 1 квітня пенсійний вік для жінок збільшили на 6 місяців – з 59 до 59,5 років. Ще через 7 місяців збільшать вимоги і по стажу.