З одного боку — особливого надлишку валюти, який би вже дуже сильно тиснув на курс долара — на торгах не спостерігалося. Частину надлишку обережно і «без зайвого шуму» викуповував СІТІбанк для своїх клієнтів- нерезидентів. Причому іноземці зараз працюють невеликими лотами, щоб не спровокувати спекулянтів та продавців на підвищення курсу.

«Допоміг» долару в утриманні його позицій і сам Нацбанк, який на початку сесії купив свої традиційні $ 20 млн по 26,76 гривень, а потім після обіду — ще докупив валюти в резерви по 26,73. Але говорити про значні обсяги цих інтервенцій регулятора ми би не стали. За нашими оцінками НБУ купив всього до $ 35-50 млн надлишку пропозиції, що явно не рекордна сума навіть в період карантину.

З іншого боку — поступово пожвавлюються імпортери нафтопродуктів (на побоюваннях подальшого зростання цін на міжнародних ринках вони більш активно купують валюту під свої розрахунки) і паралельно дещо знизилися продажі аграріїв (посівну завершено і зараз на короткий період у них менша потреба в гривневих ресурсах, а свої поточні витрати вони закривають за рахунок реалізації на внутрішньому ринку овочів нового врожаю). Не дуже виділяються обсягами продажів і металурги — традиційні зовнішні ринки збуту їхньої продукції істотно звузилися через наслідки світової карантину. В кінцевому підсумку — масштаби потенційного просідання курсу долара без втручання НБУ знижуються за рахунок активізації попиту.

Фактично Нацбанк зараз без особливих зусиль балансує між курсовими інтересами експортерів та імпортерів, викуповуючи незначні (навіть за мірками українських торгів) обсяги.

Дефіцит гривні та низька платоспроможність бізнесу і населення надають підтримку такої «стабільності» нацвалюти як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Але максимальний рівень просідання котирувань долара вже явно близько.

Хід торгів:

Пропозиція дещо перевищувала попит в перші дві години сесії, але покупці і продавці не особливо поспішали укладати угоди на основні суми, визначаючись з оптимальним для себе курсом. СІТІбанк виходив на торги із порціонної купівлею долара, щоб не розхитувати ринок і не активізувати спекулянтів. З ранкових 26,76 / 26,79 гривень долар на 12 годину зріс на 1 копійку при покупці — до 26,77 / 26,79.

Після СІТІбанку попит був досить млявим і НБУ швидко придбав свої $ 20 млн по 26,76 гривень. Як тільки регулятор пішов — курс просів до 26,735 / 26,76 ближче до обіду і до 26,73 / 26,75 на 15-ту годину. За цей час на торгах знову з'являвся Нацбанк з купівлею по 26,73.

Після 15:30 котирування при вже майже повній відсутності попиту ще знизилися до 26,72 / 26,74 гривень за долар і на цьому рівні торги завершилися.

Головні події 3 червня на міжбанку:

1) Долар з ранкових 26,76 / 26,79 на кінець дня подешевшав до 26,72 / 26,74 гривень;

2) НБУ двічі виходив на торги. У перший раз купив свої чергові $ 20 млн по 26,76 гривень, а у кінці дня ще купував по 26,73. За нашими розрахунками всього регулятор поповнив резерви на $ 35-50 млн;

3) Довідковий курс Нацбанку на 12:00 зафіксовано на рівні 26,7701 гривень, а офіційний на 4 червня встановлений на позначці 26,7544 гривень за долар.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».