«Відсьогодні обігові 10-гривневі монети є дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. Вони поступово замінять у обігу банкноти номіналом 10 гривень», - йдеться у повідомленні НБУ.

Дизайн і захист

Нова обігова монета номіналом 10 гривень – невелика за розмірами, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритними розмірами (діаметр, товщина і гурт) нова 10-гривнева монета істотно відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 і 5 гривень.

На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Читайте також: НБУ презентував оновлені 200 гривень. Коли банкнота з'явиться в обігу (фото)

На першому етапі Національний банк україни планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах.

Читайте також: У НБУ розповіли, скільки вже вилучили дрібних монет

Причини заміни

З урахуванням строку служби заміна монет банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть можливість державі заощадити близько 1 млрд гривень.

Монети знаходяться в обігу близько 20 – 25 років. Зате банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – в середньому один-два роки. Тому банкноти потрібно майже кожен рік друкувати, обробляти і зберігати. У той же час обіг монет вимагає від держави значно менших зусиль і коштів.