Про що говорили

На зустрічі обговорювали потребу легалізувати зайнятість і вивести з тіні зарплати для зростання фінансової стабільності солідарної пенсійної системи.

Обговорили також рішення Кабміну про щомісячні доплати пенсіонерам старше 80 років, продовження таких виплат у 2021 році і введення аналогічних виплат для пенсіонерів від 75 до 80 років.

І міністр, і експерти МВФ відзначили необхідність з 2021 року закріпити 1 березня як дату щомісячної автоматичної індексації пенсій.

Читайте також: Шмигаль про програму МВФ: «ПРО підвищення пенсійного віку мова не ведеться»

Також учасники зустрічі обговорили ініціативи щодо запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування та її проблемні питання, дискутовані в Верховній Раді.

Пенсійний експерт місії МВФ Шаба Фехер наголосив, що твердження, ніби МВФ виступає проти запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні, не відповідає дійсності. Він запевнив, що МВФ підтримує цю систему, однак хоче переконатися, що реформа буде впроваджена без відкату назад через якийсь час.

Читайте також: Що повинна виконати Україна, щоб отримати 5 мільярдів. Основні тези меморандуму з МВФ

Що відомо про програму

Програма розрахована на 18 місяців, кредит на п'ять років, сума – $5 мільярдів.

За словами прем'єра, перший транш від МВФ Україна отримає 6 червня. 5 червня очікується підписання договору про програму.

Перший транш прописаний на $1,9 мільярда, далі на осінь — $1,6 мільярда, і в наступному році – $1,5 мільярда.

Читайте також: Гетманцев: Наша мета — припинити кредитування у МВФ через 3-4 роки

Нагадаємо

  • У жовтні 2017 року вступив в силу закон про пенсійну реформу. На першому етапі підвищили пенсійний вік, перерахували пенсії тим, у кого великий робочий стаж, і впровадили автоматичну індексацію пенсій. З 2019 року повинен був вступити в силу другий етап реформи — накопичувальні пенсії. Але досі цей етап не реалізований.
  • У вересні 2018 в МВФ заявили, що пенсійна реформа дає очікувані результати.
  • У «Слузі народу» вважають, що для підвищення рівня пенсій потрібно поступово підвищувати пенсійний вік.
  • В Україні з 1 квітня пенсійний вік для жінок збільшили на 6 місяців – з 59 до 59,5 років. Ще через 7 місяців збільшать вимоги і по стажу.