1) Бізнес входить в звичайний діловий режим (хоча і в масштабах обмеженою роботи через наслідки карантину) — «ефект першого дня місяця» вже не буде стримувати обсяги операцій. Більш того, необхідність фінансування поточної господарської діяльності (виплата зарплат, оплата оренди, сировини та матеріалів) — стимулюватиме клієнтів до продажу валютної виручки та витрат коштів, отриманих від відшкодувань ПДВ;

2) Аукціон Мінфіну з продажу ОВДП. Чиновники після консультацій з первинними дилерами остаточно визначилися з тими паперами і обсягами, які залишаться сьогодні до продажу. По факту — будуть пропонуватися ОВДП на 77 та 175 днів по 500 млн гривень кожних, а також без обмеження обсягів на 266 та 350 днів. Облігації на 532 дня — мінфінівці зняли з продажу.

Наші джерела кажуть, що на 532 дня — взагалі не було зацікавленості й тому їх прибрали, а ось по перспективах самого аукціону — суми розміщень сьогодні будуть значно більше, ніж на останньому аукціоні (нагадаємо — 26 травня продали всього паперів на суму 1,036 млрд гривень). Певний попит на облігації є (як з боку держбанків, так і навіть у декількох великих компаній реального сектора), що й забезпечить зростання обсягів продажів на аукціоні. Це відіб'ється на ресурсному і опосередковано на валютному ринку;

3) Починається період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів, що зазвичай призводить до періодичних сплесків котирувань міжбанку за рахунок активізації спекулянтів.

«Провокатором» по збільшенню курсових коливань сьогодні буде активність «дочок» іноземних компаній по купівлі валюти для виведення дивідендів і власне нерезиденти. Вони продовжують поступово виходити з українських облігацій, що в моменти покупки ними валюти — збільшує тиск на гривню.

Дивіться також: Закон 1210, транш від МВФ та прогноз курсу: чого очікувати (відео)

В «плюс» нацвалюті спрацює — аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП та дефіцит гривні у більшості компаній, що вийшли з карантину.

Як і вчора — при наявності надлишку пропозиції долара на ринку Нацбанк знову вийде на торги з викупом долара, що утримає його котирування від значного просідання. Якщо ж нерезиденти будуть активно скуповуватися — то регулятор вважатиме за краще не втручатися в цей процес і надасть котируванням можливість зростати до рівнів не вище 27 гривень. Лише після цього порога — НБУ може вийти з продажем долара, хоча ймовірність такого розвороту подій дуже мала. Загальний настрій поки залишається все ж таки позитивним для гривні. Та й іноземці вже зрозуміли давно, що їхні купівлі лише годують спекулянтів та вважають за краще їх робити невеликими сумами, щоб не «баламутити» ринок.

На момент завершення статті -НБУ вже викупив з ринку свої $ 20 млн по 26,79 гривень і поки пішов з торгів.

За прогнозам «Мінфіну» 2 червня коридор по долару на міжбанку буде у межах 26,70-27,00 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,50-26,73 і продаж 26,85-27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,75 гривень і продаж 26,80- 26,85.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram