Чому перенесли

Ощадбанк повинен був стати учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб з 1 липня 2020 року. Однак, як повідомила заступниця голови НБУ, входження банку до Фонду знову перенесли.

«Ми не встигаємо внести зміни до відповідного закону. Планувалося, що ми подамо їх у межах банківського законопроєкту, але в підсумку вирішили залишити в цьому законі тільки те, що є prior action для МВФ», — пояснила Рожкова.

Читайте також: Більше мільярда на рік. Стало відомо, скільки Ощадбанк буде платити за участь у ФГВФО

За її словами, новий законопроект, який стосується гарантій за вкладами в Ощадбанку, вже підготовлений, але до 1 липня необхідні зміни внести буде складно.

На коли перенесли

Вже підготовлено графік платежів для вступу держбанку в Фонд, повідомила Рожкова.

«В Ощадбанку дуже багато вкладників, тому, якщо платіж буде одноразовим, він негативно позначиться на фінансовому результаті. У банку буде перехідний період, який всіх влаштовує. Графік платежів уже складений, але з урахуванням карантину, потенційного погіршення якості кредитного портфеля та зниження банківської маржі його потрібно буде переглянути», — сказала вона.

Читайте також: В ФГВФО розповіли, коли вкладників Ощадбанку позбавлять 100%-них гарантій

За словами Рожкової, незважаючи на поетапну сплату вступного внеску, Ощадбанк після першого ж платежу стане учасником Фонду гарантування.

Порівняти умови депозитів в держбанках

Що дасть Ощадбанку участь у Фонді

У НБУ вважають, що участь у Фонді гарантування фізосіб допоможе Ощадбанку залучити іноземного інвестора і швидше модернізуватися.

Зараз депозити вкладників Ощадбанку гарантовані державою у повному обсязі, тобто 100% незалежно від суми. Після приєднання до ФГВФО розмір гарантованої суми для нових вкладників становитиме 200 000 грн.