Долара немає

Як повідомляє видання, в гонконзьких пунктах обміну валюти закінчилися долари США: жителі міста кинулися скуповувати їх, побоюючись, що Вашингтон може позбавити Гонконг торгових привілеїв. А це, в свою чергу, загрожує відв'язкою гонконгського долара від американського.

Причина різкого попиту

Власники обмінників повідомили виданню, що попит на американську валюту різко зріс минулого тижня, коли Китай прийняв резолюцію про розробку закону про безпеку в Гонконзі.

Очікується, що цей документ криміналізує сепаратизм, диверсії, тероризм і іноземне втручання.

Читайте також: По $1200 готівкою. Як влада Гонконгу підтримують фінансове становище жителів

Незабаром після цього держсекретар США Майк Помпео заявив про те, що подібний документ позбавляє Гонконг автономності, а Дональд Трамп доручив своїй адміністрації позбавити Гонконг привілеїв у двосторонній торгівлі.

Це породило побоювання того, що гонконгський долар може відв'язатися від американського і помітно подешевшати. Втім, голова Управління грошового обігу Гонконгу поспішив запевнити, що ця прив'язка залишиться наріжним каменем фінансової системи міста, резерви якого становлять $440 млрд.

Читайте також: Китай вже витратив на боротьбу з коронавірусом $10 мільярдів

Крім того, Гонконг поки не повідомляв про серйозний відтік капіталу. Незважаючи на це, жителі міста продовжують стояти в черзі до обмінних пунктів, чекаючи, коли в них надійде нова партія доларів США.

Власник обмінного пункту Rich Bird Ерік Вонг Вай-лам повідомив SCMP, що йому довелося відмовити шестистам клієнтам, які хотіли обміняти гонконгські долари на американські.

«Ми отримаємо долари США не раніше вівторка або середи», — повідомив він клієнтам, додавши, що зможе обслужити лише тих з них, хто вже подав відповідну заявку.

Читайте також: Китайський вірус. Звідки взявся і як не захворіти

За його словами, попит на долар США виріс минулого тижня в 10 разів. Помітно збільшилося і число людей, охочих обміняти за раз сотні тисяч або навіть мільйони гонконгських доларів.

«Долари США закінчилися скрізь», — зазначив Вонг. — «Ми розпродали всі наші запаси».

За його словами, гарним попитом користуються і інші валюти розвинених країн, на зразок британського фунта, євро та австралійського долара. «Люди згодні на все», — уклав власник обмінного пункту.

Нагадаємо

Гонконгський долар був прив'язаний до американського в 1983 році, і рішення про його відв'язуванні не вимагає погодження з Білим домом.

Передісторія

Конфлікт між США і КНР, що триває кілька місяців перейшов на новий рівень. Президент Дональд Трамп на прес-конференції оголосив, що Білий дім більше не вважає Гонконг незалежною від Пекіна територією і тому позбавить цей спеціальний адміністративний район КНР всіх пільг.