Прогнози аналітиків

Аналітики прогнозують ще тиждень стабільності курсу. Незважаючи на те, що країна виходить з карантину, бізнесу, зокрема імпортерам товарів, потрібна валюта для їх закупівлі.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко каже, що очікував більшої активності з боку українських імпортерів.

ВІДЕО: Дива кризи. Дорожчає все, крім долара

«Після 11 травня, коли почався вихід України з карантину, поступово став збільшуватися попит на валюту з боку імпортерів, які після ослаблення карантину відновлюють бізнес-проекти. Я сподівався, що це розгорне тренд у бік стабільного подорожчання долара, але, як бачимо, такого поки що не сталося.

Образно кажучи, курс „засидівся на старті“. Схоже, що вихід з кризи буде для бізнесу більш затяжним, ніж очікувалося. Тому ще тиждень збережеться нинішня стабільність на ринку. Але курс готівкового долара продовжить коливатися в коридорі 26,8 – 27,3 грн/долар залежно від попиту та пропозиції валюти на міжбанку», — сказав він.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прогнозує, що наступного тижня курсовий коридор розшириться, а долар трохи зміцниться.

Читайте також: Гривнею рухають емоції. Аналітик розповів, що відбувається з курсом

«Чекаю на поступове підвищення курсу продажу не нижче 27 і не вище 28 грн/$, але в перший тиждень червня буде не вище 27,5 грн/$», – уточнив Олег Пендзин.

На думку керівника відділу аналітики ГК Forex club Андрія Шевчишина, поки спостерігається чиста перевага покупців валюти над продавцями. Це рухає ринок вгору, не дивлячись на очікування відновлення співпраці з МВФ і поступовий вихід країни з карантину.

«Ймовірно, найближчим часом гривня продовжить своє спадний рух і зміцниться нижче психологічної позначки 27 грн/$, увійшовши в коридор 26,9-27,2 грн/$», – резюмував експерт.

Продавати чи купувати валюту

Експерти, як і раніше, говорять, що поки зберігається сприятливий період для купівлі готівкової валюти як засобу накопичення. Збережуться також девальваційні очікування зниження курсу гривні, можливо, навіть у другому кварталі, незважаючи на традиційне літнє затишшя.

Тобто восени долар буде коштувати дорожче, ніж зараз, сходяться на думці аналітики.

Нагадаємо

  • За останній робочий тиждень травня безготівковий долар подешевшав з 26,85/26,89 до 26,83/26,86 гривень. Рух цінників в обмінниках майже повторював поведінку міжбанку.
  • Послаблення карантину в Україні з 22 травня зробило свій вплив на ділову активність в країні. Це опосередковано відбивається і на готівковому ринку. Дрібним і середнім підприємствам для запуску бізнесу потрібна гривня. Її дефіцит змушує власників таких компаній витрачати свої заначки (а вони в основному у валюті), забезпечуючи додатковий приплив готівкової валюти в обмінники.