При зростанні котирувань на торгах власники обмінників швидко реагували на це підвищенням цін продажу готівкової валюти. При їх зниженні — також оперативно опускали свої курси майже до відміток безготівкових котирувань. На вечір п'ятниці готівковий долар продавався у межах 26,90- 27,00 гривень і ніякого ажіотажу не спостерігалося.

Ослаблення карантину в Україні з 22 травня відобразилося на бізнес- активності в країні. Опосередковано це відбивається і на готівковому ринку. Малим та середнім підприємствам для запуску свого бізнесу потрібна гривня. Її дефіцит змушує власників таких компаній спускати свої заначки (а вони в основному у валюті), забезпечуючи додатковий приплив готівкової валюти в обмінники.

Продовжує активно «худнути» і населення. Багато хто втратив роботу через карантин або у нього скоротився розмір доходу, що змушує людей здавати свої валютні заощадження. Криза суттєво вплинула на фінансові можливості громадян (в тому числі і на залишки середнього класу, якого в Україні небагато) і брак гривні відчувається у всіх. Це звужує коло потенційних покупців готівкової валюти.

Читайте також: Гривнею рухають емоції. Аналітик розповів, що відбувається з курсом

Висока конкуренція між обмінками на фоні низької платоспроможності громадян — змушує фінансистів працювати зараз тільки у форматі «з обороту» з досить низьким рівнем спреду, інакше клієнт запросто піде в сусідній пункт обміну валют.

Курс валют на 30-31 травня

Котирування готівкового долара будуть у межах коридору: прийом 26,80- 26,90 гривень, продаж 26,95- 27,05. Спред по долару складе від 10 до 15 копійок. Частина обмінників, в залежності від ситуації в своєму регіоні та «жвавості» місця — скорегують ці курси ще на плюс-мінус 3-7 копійок.

Котирування євро. Євро поступово відтісняє долар на міжнародних майданчиках й на кінець п'ятниці 29 травня крос-курс пари євро / долар перебуває у межах 1,111-1,1130 долара за євро. Волатильність поведінки цієї пари валют буде спостерігатися і на нічний для України азіатській сесії.

Тому при виставленні цінників за готівковим євро щодо гривні — більшість власників обмінників закладуть досить широкий коридор співвідношення євро / долар у межах 1,110-1,1140 долара за євро. Євровалюта залишиться «самою ризикованою» з валют в ці вихідні для фінансистів, але й найприбутковішою для їх роботи.

За розрахунками «Мінфіну» курс євро в обмінниках 30-31 травня буде у межах коридору: прийом 29,75 — 29,85 гривень і продаж 29,91- 30,05 гривень при спреді в 18-25 копійок. Оскільки конкуренція на готівковому ринку дуже сильна — в найбільш «жвавих» місцях власники обмінників звузять спред між купівлею / продажем до 20 копійок, щоб не втратити клієнтів. У невеликих же населених пунктах, де конкуренція нижче — фінансисти будуть намагатися утримувати спред по євро на максимально високому рівні.

Можлива додаткова корекція наших розрахункових котирувань по євровалюті у межах до плюс-мінус 5-10 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань різних точок обміну валюти.