Коли Україна отримає транш

Перший транш у розмірі $1,9 млрд, за словами Шмигаля, МВФ перерахує Україні 6 червня, на наступний день після затвердження програми.

Читайте також: Що повинна виконати Україна, щоб отримати 5 мільярдів. Основні тези меморандуму з МВФ

Шмигаль зазначив, що Україні потрібні гроші МВФ, щоб витримати економічний шок у зв'язку з пандемією коронавірусу. Він повідомив, що за попередньою оцінкою, ВВП України може впасти на 12% у другому кварталі.

ВІДЕО: Закон 1210, транш від МВФ і прогноз курсу: чого чекати (відео)

Про що Україна домовилася з кредитором

Україна і МВФ попередньо досягли домовленості щодо нової 18-місячної програми фінансування stand-by на суму близько $5 мільярдів. Перший транш уряд очікує отримати протягом двох-трьох тижнів.

Читайте також: Гетманцев: Наша мета — припинити кредитування у МВФ через 3-4 роки

Гроші спрямують на підтримку платіжного балансу і бюджету для подолання наслідків COVID-19 – тобто для поповнення валютних резервів і для бюджетних потреб.

«Дуже важливо, що ми не вважаємо отримання коштів від міжнародних партнерів якою-небудь перемогою з нашого боку. Ми прекрасно розуміємо, що це, на жаль, вимушена міра, яка спровокована кризою і необхідна, щоб вийти з нього з найменшими втратами», — додав Гетманцев.

Читайте також: Зрозуміти і пробачити. Що трапиться, якщо МВФ спише борг Україні та іншим країнам

Раніше повідомлялося

  • 22 травня Україна і Міжнародний валютний фонд на рівні персоналу погодили (staff level agreement) нову програму Stand-bу розмірі $5 мільярдів, яка розрахована на 18 місяців.

  • 7 травня Україна і МВФ переорієнтувалися з попередньо узгодженої трирічної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand by.