За словами аналітика, МВФ ще не перерахував перший транш Україні, і остаточного рішення по суті теж ще немає. Адже МВФ нікуди не поспішає, тому що це Україні потрібна співпраця з МВФ, а не навпаки.

Федоров зазначає, що МВФ займається своєю рутинною роботою і вирішує справи по іншим країнам, а українське питання стоїть у черзі.

Читайте також: В Мінфіні назвали обсяг нової програми з МВФ

«Фонд прийме рішення і перерахує транш, але це може статися трохи пізніше, без поспіху, адже для МВФ це рутина, а не вистраждале питання», — говорить аналітик.

Що відбувається з ринком

На сьогодні ринок прислухався до емоційних обіцянок політиків раніше, але, не побачивши результату розчарувався. І сам МВФ тут ні до чого, адже з його вуст не було обіцянок про транш у травні, МВФ не давав ніяких точних дат, принаймні, публічно.

«Всі дати про терміни озвучувалися українською стороною. Але учасники ринку теж люди, вони, слухаючи обіцянки щодо траншу, ототожнюють обидві сторони і Україну, і МВФ. Тому невиконання обіцянок будь-якої зі сторін сприймається ринком болісно», — говорить аналітик.

Читайте також: Нерезиденти вивели з українських ОВДП 2,5 мільярда за тиждень

Він упевнений, що саме ці емоції людей позначаються на розміщенняі ОВДП. Якщо на аукціоні 13 травня інвестори на ентузіазмі скупили ОВДП на 20 млрд гривень, то 26 травня вони купили облігацій всього на 1 млрд гривень.

Читайте також: Аналітики розповіли, коли нерезиденти можуть повернутися на ринок ОВДП України

«Таку різку зміну ситуації нічим іншим, як зміною настрою ринку не пояснити. І гривня здає позиції так само через це. Країна чекає і сподівається швидко отримати гроші, але ніхто крім України з питанням України не поспішає», — підсумував Федоров.

Нагадаємо

Україна очікує отримати перший транш від Міжнародного валютного фонду за новою програмою протягом 1-2 тижнів. Загальний обсяг програми все ще обговорюється.

Міністерство фінансів розраховує отримати перший транш від Міжнародного валютного фонду до кінця травня, його розмір складе $1,75 мільярда.

7 травня ЗМІ облетіла новина, що МВФ вирішив змінити програму співробітництва з Україною. В рамках нового формату stand by наша країна отримає менше грошей і співпраця розрахована на більш короткий термін.

Як програма МВФ вплине на поведінку нерезидентів

Подальший попит нерезидентів на українські облігації залежить, зокрема, від співпраці з МВФ.

Аналітики не виключають, що коли МВФ затвердить програму для України, нерезиденти можуть частково повернутися на ринок ОВДП України.

Інвестиції в ОВДП від ICU: 12,5% річних в гривні + бонус від «Мінфіну»