Мета програми

«Метою програми є впровадження комплексної системи заходів щодо стабілізації та стійкого розвитку економіки України, зростання зайнятості населення шляхом збереження існуючих та стимулювання створення нових робочих місць», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Кабмін обіцяє 500 тисяч робочих місць із зарплатами 7000 гривень. Які вакансії запропонують українцям

Що передбачає програма

Програма передбачає близько 230 заходів, багато з яких вже введені.

Це фактично дорожня карта, сформована за пропозиціями міністерств, регіонів, аналітичних центрів, асоціацій, бізнесу та провідних експертів.

Читайте також: Чому «антикризовий» бюджет 2020 занадто оптимістичний

За словами міністра економіки, ініціативи спрямовані на покращення доступу до фінансів, доступу до ринків, вдосконалення регулювання, сприяння модернізації, сталого розвитку галузей і боротьбу з безробіттям.

Читайте також: Третина малих бізнесів втратили половину доходу за карантин ,(опитування)

Програма складається з трьох розділів, де описані короткострокові ініціативи, спрямовані:

  • на забезпечення безпечного функціонування економіки;
  • на підтримку галузей економіки та захист їхніх товарів, робіт і/або послуг від їх імпортних альтернатив, які поставляються на територію України, з урахуванням міжнародних договорів та зобов'язань України.

Для підтримки економіки були розроблені заходи в 6 секторах: промисловість, сільське господарство, енергетика, транспорт та інфраструктура, інформаційно-комунікаційні технології, сфера послуг (торгівля, готельно-ресторанна справа, освіта, креативні індустрії, особисті послуги).

Читайте також: Зеленський підписав закони про підтримку бізнесу і населення в умовах боротьби з коронавірусом

Функціональні напрями включають підтримку МСБ, стимулювання міжнародної торгівлі, залучення інвестицій, розвиток інновацій, розвиток ринку праці, розумне регулювання економічної діяльності.

Повну версію програми оприлюднять після доопрацювання в 3-денний термін.

Нагадаємо

  • 30 березня Верховна Рада прийняла законопроект №3275, який передбачає підтримку бізнесу, медицини та місцевих громад під час карантину.
  • Зокрема, до 30 червня 2020 року діє мораторій на проведення планових податкових перевірок.
  • До 31 травня продовжили звільнення від штрафів і пені та мораторій на перевірки по ЄСВ, а також строки подання скарг за податками і ЄСВ;
  • Уряд контролює ціни на ряд товарів та медичних засобів першої необхідності.